Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun fann hopp i afrikanska kvinnors liv

Annons

Gun Östman från Dala-Floda är till vardags socionom och föreståndare för Familjeteamet, en verksamhet inom socialtjänsten i Gagnef. Fritiden har hon under en tid ägnat åt distansstudier vid Valla folkhögskola i Linköping. Kursen handlar om kvinnors villkor i tredje världen.

Under tre veckor har hon och kurskamraterna besökt kvinnoorganisationer, -projekt, kvinnogrupper och vanliga familjer i städer och byar i Uganda, Kenya och Tanzania.

Gun betonar att det handlade om enstaka nedslag i den afrikanska verkligheten och att hon självklart inte har någon komplett helhetsbild av förhållandena, men att resan gett henne en intressant inblick i afrikanska kvinnors vardagsliv med problem och glädjeämnen.

- Det genomgående för alla tre länderna är att kvinnorna har få eller inga rättigheter och i den mån de har några känner de ofta inte till dem. Aids skördar många offer och ofta är det mannen i familjen som först insjuknar och dör. Även om änkan har arvsrätt är det ofta mannens övriga släktingar som tar hus, ägodelar och ibland även barnen, berättar Gun.

Just HIV och aids är ett gigantiskt problem i Afrika och väldigt många män dör unga, mellan 20 och 40 år. Det leder till stora försörjningsproblem för deras efterlevande, särskilt när skördarna slår fel, som under det senaste halvåret, till följd av torka - och skyfall och stormar.

- I samband med vårt besök skrev lokala tidningar om att 14-åriga flickor säljer sig till soldater för att få pengar till mat. De är medvetna om risken för hiv, men vid en jämförelse med akut matbrist och svält är hiv och aids ett "problem" först på sikt.

Vid en första anblick kan förhållandena i Afrika förefalla hemska och tröstlösa, men Gun tycker ändå att kvinnornas inställning inger hopp.

- Även om deras huvudsakliga kamp handlar om mat för dagen försöker de att se framåt. Vi fick exempelvis många frågor om barnbegränsning, preventivmedel och om hur västvärldens kvinnor lyckats förmå männen att använda kondomer för att förebygga smittspridning.

- I flera byar fick vi också studera konkreta inkomstgenererande kvinnoprojekt. Ofta var det änkor som tillsammans odlade grödor för att sedan sälja dem på torget. I Homa Bay, en liten by i Kenya, hade de använt intäkterna för att köpa två åsnor, med vars hjälp de hämtade vatten.

Istället för att ägna hela dagarna åt att samla ved, bära vatten och laga mat fick de därmed mer tid för odling, samtidigt som de kunde hyra ut åsnorna och få in pengar till barnens skolavgifter, berättar Gun.

Hon konstaterar att många kvinnor är fångar i en mansvärld, men att det finns män som lösgjort sig från de kulturella traditionerna och som arbetar i projekt och för att ge barnen bättre utbildning och ljusare framtidsutsikter.

- Besöket gav mig perspektiv på tillvaron här hemma. Vi kan bidra till att starta och hålla liv i utvecklingsprocesser i Afrika, men också dra lärdom av den utvecklingen. En av afrikanernas stora resurser är den gemenskap som är på väg att gå förlorad hos oss, säger Gun Östman, som tillsammans med kurskamraterna ska samla intrycken från resan för att se om och hur de ska kunna bidra till en positiv utveckling i Afrika.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons