Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun berättade om Grönland

Annons

- Jag är överväldigad över att det är ett sådant stort intresse för det här, säger Gun Pettersson som för en tid sedan besökte pensionärsföreningen Skinnarbygd och berättade om just Grönland.

Det har gjort att flera nu hört av sig och vill att Gun ska komma och tala om byn Grönland.

Gun Pettersson visade gamla bilder och hon berättade också om de miljöer och fastigheter som numera inte finns kvar. Några av de byggnader som Gun Pettersson visade bilder på har flyttats och finns på andra platser i Malung.

De som hade kommit fick bland annat se hur det såg ut för 80 år sedan efter Lisagatan och Grönlandsvägen i centrala Malung. En del byggnader finns faktiskt fortfarande kvar, men de är få. Gun berättade också om barndomsminnen från den här tiden. Bland annat om hur man som barn växte upp efter den leriga Lisagatan och där hade sin lekplats.

- Vi var något av "gatubarn" eftersom vi alltid höll till där och lekte, sade Gun Pettersson. Faran för att bli överkörd av någon bil var marginell eftersom det på den tiden fanns fler hästkjutsar än det fanns bilar i Malung.

- När man växt upp i Grönland som jag har gjort och bott där hela mitt liv har det kännts vemodigt när man rivit gamla byggnader, säger Gun Pettersson som säkert kommer att få fler uppdrag att berätta om Grönlands by framledes.

Bland annat kommer en utställning av gamla bilder och miljöer från Grönland att ställas ut senare i år i Jannesgården och då räknar man också med att ha en del personer som kommer och berättar om minnen från gamla Grönland. Bland annat räknar man vid Jannesgården att Gun Pettersson ska vara en av dessa gäster.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons