Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun, 102 år, kan sin historia

Annons

Minnet är det inte något fel på och inte heller dagens debattämnen saknas. Vi kan stundom pratas vid i telefonen någon kvällsstund.

Gun Strömberg hör till dem som verkligen kan sin Borlängehistoria. Hon har växt upp i ett expanderande samhälle och hon kan berätta mycket. Hon är född på bruket, när järnverket var ungt.

Hon gifte sig med Georg Strömberg 1923 och efter att ha bott i Forssa och på Domargatan flyttade makarna till Kvarnsveden med sin starka pappersindustri. Också där skrevs industrihistoria med stora bokstäver.

Gun Strömberg var telefonist i sin ungdom och arbetade på gamla telegrafstationen, som låg vid

Sveatorget. Sedan blev hon hemmafru med stort H och

tog hand om tre barn. Maken Georg var den som 1922 startade Borlänge orkesterförening och här hade Gun i det tysta indirekt en jättestor uppgift: att sköta hem och barn när maken ägnade all sin fritid åt orkestern.

Det var i sig ingen lätt uppgift utanför det musikaliska. I ett skiftgående samhälle, där det var svårt att samla till övning.

Själv har Gun Strömberg ägnat mycket frivilligarbete åt sången. Hon har varit med i KFUM:s damkör i Kvarnsveden, varit med i kyrkokören där och varit med i husmoderskören. Hon har också tillhört Lottorna med mycket aktivt arbete under kriget.

Födelsedagen firar Gun Strömberg med obrutna själsliga krafter, lika intresserad som alltid av det dagliga skeendet.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons