Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gun, 101 år, kan sitt Borlänge

Annons

Hon är född på bruket, då järnverket var ungt och hade en exploderande verksamhet. 1923 gifte hon sig med Georg Strömberg och när makarna efter att ha bott i Forssa och på Domargatan flyttade till Kvarnsveden, fick hon samma bekantskap med och kunskap om pappersbruket.

Guns yrkesverksamma liv handlade om att vara telefonist i Borlänge gamla telefonstation, som låg vid Sveatorget. Först på fyrtio-talet försvann tjänsterna vid telefonborden och automattelefonen kom. Det var grannlaga arbete hon hade med skiftgång och sträng disciplin, långt från dagens mobiltelefoner och för dagen en fr-ämmande värld.

Gun Strömbergs liv har präglats av musik. Hon har tillhört KFUM:s damkör i Kvarnsveden, kyrkokören där och husmodersföreningens sångkör. Hon har dessutom varit aktiv lotta, när kris- och krigstid rådde.

En annan stor insats i det tysta har Gun Strömberg gjort för Borlänges kulturliv. 1922-innan makarna Strömberg gifte sig- startade Georg vad vi i dag kallar Borlänge orkesterförening, där han var dirigent i 32 år. Hemmet med tre barn tog sitt och dessutom fick Gun dels vara ensam mycket för de många repetitioners skull, dels fick hon släppa till hushållskassan både för notpapper, det var före anslagens tid, och för representation, när gästartister kom.

Glad har hon alltid varit och ett gott humör har hon alltid haft. En och annan gång hör hon fortfarande av sig på telefon, vi har alltid så trevliga pratstunder.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons