Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gummistövlar ett smart val

Annons

15.20 på midsommarafton tågar Aspeboda spelmanslag genom byn och ut i Prästgårdshagen. Längs vägen ansluter sig folk, beredda med paraplyer under armen. Vissa har garderat sig med både solglasögon och regnskydd.

Folkdräkterna kontrasterar mot glipande gummistövlar. Ännu lyser solen men över hagen hotar regntunga moln.

Precis när det blir dags att resa stången börjar regndropparna falla och Sven Haglöf, ordförande i Aspeboda hembygdsförening, fäller snabbt upp de mörkgröna parasollen för att skydda spelmanslagets instrument.

- Förra året ösregnade det så några fick åka iväg och köpa parasoll i all hast, men i år är vi bättre förberedda, säger Sven Haglöf.

Elva man får stången på plats och Karl-Erik Pettersson, ordförande i kommunfullmäktige uppmärksammar i sitt midsommartal de negativa krafterna i samhället.

- Och här instämmer jag med Martin Luther King: det är inte de onda människornas ondska jag är rädd för, det är de goda människornas tystnad.

"Å Jänta å jag" avbryter allvaret och öppnar dansen. Lagom tills ringarna kring majstången har bildats bryter solen igenom. Prästens lilla kråka, Vi äro musikanter, och Uppå källarbacken följer.

Vid sidan av står Marie Erlands och Karin Kempe Ekman.

- Nej, vi dansar inte, det är så mycket folk redan, säger de.

Marie Erlands dotter Stina vill dock dansa och hon övertalar pappa Hasse som efter några dömda försök att slingra sig slutligen följer med.

- Dessutom är det männens tur i år, tillägger Marie Erlands. Efter dansen blir det grillning och matjesill.

- Jo, vi vågar chansa på grillning. Peppar, peppar, men vi har firat midsommar här i Aspeboda de senaste tio åren och även om det regnar på eftermiddagen brukar det alltid vara fint på kvällen, säger Marie Erlands.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons