Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gulf Interconnection handlas upp

Annons

Första delen är totalt kostnadsberäknad till 1,2 miljarder dollar, 8,6 miljarder kronor och omfattar ett elsystem som kopplar samman Kuwait, Saudiarabien, Bahrain och Qatar.

Del två omfattar en fortsättning till Förenade Arabemiraten och Oman.

Eftersom elnäten i länderna har olika frekvens och inte är synkrona kommer anläggningar med högspänd likström, HVDC, att bli en del i projektet.

Det är fas ett i systemet som är högintressant för ABB i Ludvika.

Enligt projektets hemsida omfattar första delen ett 712 kilometer långt 400 kilovoltsystem med sex gasisolerade transformatorstationer och sju transformatorer på 4 550 MVAs effekt. 42 kilometer 220 kilovoltslinjer ingår samt sjökabelprojektet Saudi-Bahrain link.

I projektet ska Saudiarabiens 60 hertzsystem kopplas in via den nya stora HVDC-stationen Ghunan med tre 600 megawatts back-to-backstationer. Ghunanstationen blir hjärtat i det nya systemet.

HVDC-stationen är nyckelfärdig beräknad till 2,7 miljarder kronor, sjökabeln till 1,7 miljarder och transformatorstationerna till 1,4 miljarder. För ABB i Sverige motsvarar projektet en affärschans på över fyra miljarder kronor.

GCC Interconnection Authoritys vd Muhammad Al Zarah uppger att projektet i december fick prekvalifiseringsbud från internationella leverantörer och att projektet kommer att begära in konkreta anbud i tredje kvartalet i år.

- Vi hoppas att underteckna kontrakt på första fasen i slutet av första kvartalet nästa år, säger han till Gulf News.

Över 80 internationella företag har anmält sig under prekvalificeringen till projektets alla delmoment.

Med fas ett och två bildas två olika kraftsystem, ett nordligt och ett i syd. I det tredje projektet som ännu inte är beslutat ska dessa båda kopplas samman med en 400-kilovoltslinje.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons