Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldklockan

Annons

Utdelning av guldur till anställda med lång tjänst har varit vanlig sedan mitten av 1960-talet.

Privatanställda och kommunanställda får sin guldklocka efter 25 års tjänst. För statligt anställda är det 30 tjänsteår som gäller. Länge var det guldklockan och inget annat som gällde. Men även alternativ till guldur har börjat bli vanligt.

I Kvarnsvedens pappersbruk med 960 anställda kan numera de som belönas för 25 års tjänst välja mellan guldklocka eler kristallskål.

- Det är inte många som väljer skålen. De flesta väljer klocka. Vi har naturligtvis diskuterat något annat, resor har då nämnts. Men hittills har diskussionerna utmynnat i att folk vill ha något beständigt.

Därför är det fortfarande kristallskål eller guldklocka som gäller, berättar Per Berglund, informationsansvarig i Kvarnsvedens pappersbruk där i år närmare 40 anställda belönats för 25 års tjänst.

Normalt brukar det vara cirka 30 som får välja mellan skål eller klocka.

- Det är ingen diskussion om guldklockan. Är nog så inrotat med gulduret efter 25 år att ingen ser något negativt i detta, säger Sonny Waern.

Sonny började arbeta i Kvarn-svedens pappersbruk 1970 och då guldur, eller kristallskål, delas ut året efter uppnådda 25 års anställning fick Sonny sitt guldur 1996. Traditionsenligt i samband med en dagsutflykt och middag som avslutning. Utflykten gick till bland annat Dan Anderssonstugan.

- Det var verkligen trevligt och något att minnas, framhåller Sonny.

Han hade arbetat 32 år i elverkstaden då han hösten 2002 valdes till ny ordförande efter Anders Wiklund i Pappers avdelning 50 med cirka 700 medlemmar i Kvarnsveden.

Hade du tänkt dig drygt 30 år på samma arbetsplats då du anställdes 1970?

- Det hade jag kanske inte. Men jag är väl ingen hoppjerka precis. De jag arbetat ihop med under åren har det fungerat bra med. Det har gjort sitt till att jag blivit kvar i Kvarnsveden, för-klarar Sonny Waern.

Hos SSAB Tunnplåt, med 2 500 anställda, delas i snitt 50-60 guldklockor ut till anställda med 25 års tjänst.

- Jag har inte uppfattat att det finns någon diskussion över-huvudtaget om guldklockan eller att ersätta den med något annat. Här tycker nog de allra flesta att det är en fin och värdefull form för att visa uppskattning, säger informationschef Tommy Löfgren.

Inte heller Järnbruksklubbens ordförande Sture Bergvall har hört någon diskussion om guldklockan.

- Det som diskuteras är i så fall när man ska få den. Alla ser fram emot en festkväll som respektive bjuds in till. Det är en speciell kväll, påpekar Sture som själv fick sin guldklocka år 2000.

- Har du lite festligt runt omkring så har du inte bara klockan att se fram emot, avslutar Sture Bergvall.

Borlänge kommun har 3 700 anställda och delar årligen ut drygt 100 guldklockor till dem med 25 tjänsteår. Efter önskemål från anställda kan det nu bli alternativ till guldklockan.

- Jag har gett vår inköpsavdelning i uppdrag att titta på några alternativ till guldklocka, berättar kanslichef Anna Eriksson.

Exempel?

- Kristallskål är ett alternativ som nämnts. Det ska vara något som kan uppfattas som en värdefull sak att ha. Ett bevis för att man arbetat länge.

- Jag skulle gärna se att vi hittade något med Borlänge-anknytning, avslutar Anna Eriksson.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons