Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldklavengalan i Malung

Annons

22.00

Mats Bergmans tar emot sin Guldklave. Husbandet spelar "Flickorna från Småland" som final för radions direktsändning och publiken droppar av i relativt rask takt. Men bara för att fortsätta dansen på golven i Orrskogens folkpark ända till sena natten denna första, festliga dansbandsveckodag.


21.58

En brunbränd värmlänning, Kent "Svensktoppen" Finell, som enligt P4:s programledare kommer från ett "riktigt dansbandsdelta" går på scenen för att dela ut kvällens sista och största och viktigaste pris.

Men först delar han ut några gliringar om dansmusikens tynande tillvaro i radion, och får kraftiga applåder från auditoriet, förstås.

De nominerade i kategorin "Årets dansband" är Lasse Stefanz, Wahlströms och Mats Bergmans, och Kent Finell presenterar dem i stigande ordning med tredjepristagaren först.

– Wahlströms... Lasse Stefanz... och vinnaren är Mats Bergmans!

21.56

– Juryns specialpris går i år till en omstridd person... , säger Diana Thylin som är juryns ordförande och delar ut Guldklave i specialpriskategorin.

– Det är en man som det för några år sedan verkade helt ok att skriva vilka okvädningsord som helst om... en rubrikernas man som rör runt i grytan, och som enligt honom själv ligger bakom framgångarna för grupper som Fame...

– ... Det blev Bert. Allas vår Bert!

Bert är inte på plats men Magnus Bäcklund i Fame hoppar upp på scenen och hämtar Guldklaven i Skaradansbandskungens ställe.

Bert är dock med i radion via telefon.

– Hallå, Bert, var är du någonstans? undrar programledaren Thomas Deutgen.

– I Grebbestad, förstås! svarar Bert.

Bert gnässar lite om dansbandsindustrins dåliga villkor i Sverige, och klagar över att han fått ett barr i ögat. Sedan sjunger han "Hopa-hule!" och avrundar sitt tacktal i ödmjuk stil.

– Det var en väldigt kompetent jury, måste jag säga.


21.35

Cowboyhattprydde Olle Jönsson i Lasse Stefanz får en Guldklave i kategorin "Årets sångare". Men först håller prisutdelaren Ann-Sophie Elwin stor show i rollen som "Britt-Marie från Grums". I klädd hjärtklänning med paljetter, och med lappen med namnet på pristagaren instucken någonstans i närheten av framstjärten drar Ann-Sophie Elwin ned kvällens hittills största jubel.

21.15

Tidningens reportrar tvingas maka på sig vid bordet för att bana väg för Jessica och Magnus i Fame, som vinner Guldklave i kategorin "Årets uppstickare".
Jessica har så snäv klänning att hon behöver lite assistans för att komma upp på scenen, men Magnus hjälper till med elegans.

De övriga nomierade i kategorin var grupperna Blender och Gamblers.

21.10

Direkt efter 21-nyheterna är det dags för kvällens första riktigt "stora" kategori – "Årets sångerska". Nominerade i kategorin är Carina Jarneek, Linda Johansson i Vanillas och Erica Sjöström i Drifters.

Kalle Moraeus som är i Orrskogsparken för att dela ut pris i kategorin "Årets sångerska" visar sig vara på sedvanligt spelevinkhumör.

– Hör ni bra där bak också? frågar han publiken.

– Ja!!!

– Jävla konstigt ställe att höra på...

Erica Sjöström vinner Guldklaven och håller tacktal värdigt en Oscarsgala i Hollywood.


20.57


– Förr i tiden, för en 40-45 år sedan, så gjorde man dödskallemärkning på vissa plattor. Och det verkar man ha gjort nu också, på dansbandsplattor, säger "rocklegenden" Gert Lengstrand som är på plats för att dela ut Guldklaven i kategorin "Årets komposition".

– De hamnar med rosa märken i radiohuset hos någon 25-årig producent. Men det ska vi råda bot på i kväll, eller hur?!?

Brandsta City Släckers var nominerade i kategorin "Årets komposition" med sin "Kom och ta mig". Någon Guldklave blev det dock inte. Den gick i stället till Mathias Holmgren som sjungit in "Något som kan hända" tillsammans med Bert Karlsson.

Låten skrevs av kvartetten Jörgen Elofsson, Per Magnusson, David Kreuger och Ulf Gerogsson.

Mathias Holmgren sjunger låten live strax innan det är dags för 21-nyheterna och ett kort avbrott i radions direktsändning.

Lasse Stefanz var också nominerade i kategorin "Årets komposition".


20.43

Lasse Lundberg från Blenders orkester koras till "Årets trummis" i stenhård konkurrens med de mednominerade dansbatteristerna Göran Sonesson i Perikles och Arvingarnas Tommy Carlsson.

Matts Nylander i Zlips utses till "Årets keyboardist" och får nästan en liten tår i ögonvrån när han håller tacktal. Matts Nylander lirar sedan på morfars munspel men orkestern börjar låten i fel tonart och keyboardisten tvingas avbryta och ta omtag. Efter det gör han ett bejublat litet nummer på trynorgeln.


20.27

De tre kandidater som är nominerade i kategorin "Årets sångare" gör entré utklädda till Brandsta City Släckers. Anders Nordlund från Fernandez, Olle Jönsson från Lasse Stefanz och Black Jacks Tony Ljungström sjunger "Kom och ta mig" tillsammans, och strippar ur brandkläderna till bar överkropp.


20.22

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik delar ut Guldklaven i kategorin "Årets gitarrist" till Mattias "Hippas" Olofsson från Kindbergs orkester.

De båda mednominerade gitarristerna är Casanovas Jimmy Carlsson och Lasse Westman från Vikingarna.

20.17

Micke Dubois som en gång vann SM i luftgitarr genom att spela luftbas gör bejublad entré och showar lite själv innan han presenterar första Guldklavevinnaren. Richard Holm från Jannez orkester får pris som bästa basist.

– Jag vill tacka för nomineringen, naturligtvis, och jag vill tacka alla som röstat fram mig till segern, säger Richard Holm i ett kort och kärnfullt tacktal.

De övriga nominerade i kategorin var Boogarts Peter Erikcsom och Kim Lindahl i Thorleifs.
20.03

Programledaren Thomas Deutgen hälsar radiopubliken välkommen till direktsändningen och uppmanar dem att telefonrösta för att utse guldklavevinnaren i kategorin "Årets dansband".
Husbandet Erik Limms orkester med Vikingen och Malungssonen i fronten spelar "Sommarens alla blommor".


19.57

Fem i åtta tar P4:s programledare Thomas Deutgen över scenen och börjar ladda upp inför direktsändningen som ska börja direkt efter radion 20-nyheter. Prisutdelare som Micke "Svullo" Dubois och Lasse Lönndahl, dansband som Arvingarna, Joyride och Schytts, artistkonstellationer som Fame och Brandsta City Släckers... alla är på plats.
Tidningen reportageteam har duon Fame som bordssällskap.


19.30
Dansbandsveckan i Malung har börjat. Festprogrammet inleddes med att Åsa Hedlöf från Folkets park-styrelsen i Malung delade ut en guldnål till Lars-Enar Gunnarsson.
Guldnålen fick Lars- Enar för att han under de gångna åren varit en klippa i Orrskogens verksamhet. Direkt efter 20-nyheterna börjar prisutdelningen från inomhusscenen i folkparken.

|


GÖRAN PETTERZZON

Mer läsning

Annons