Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldkantad start på hälsoveckan

Annons

Eleverna på Fredriksbergsskolan fick en guldkantad start på kommunens hälsovecka. Dagen började med att de bjöds på en hälsosam frukost.

Därefter föreläste skidkungen Torgny Mogren under en timmes tid om kost, träning och hälsa.

- Oavsett vem det gäller, ni ungdomar eller elitidrottare, kan man tänka på att kroppen behöver tre saker för att må bra. En gyllene triangel som består av bra kost, tillräckligt med sömn och motion, informerade Torgny Mogren.

Han skildrade även minnen från sin aktiva skidåkartid, bland annat från VM-segern i Falun 1993.

- Det hade inte gått så bra för den svenska truppen under detta VM. Ingen hade lyckats ta hem segern och vi var alla ganska besvikna. När jag sedan lyckades vinna femmilen var känslan helt enorm, det går nästan inte att beskriva för er här nu. Att vara bäst i världen, den dagen, av alla skidåkare...

Under den efterföljande frågestunden var det mest de vuxna i åhörarskaran som ställde frågor. Inte förrän Torgny Mogren visade sina medaljer, förstod eleverna digniteten av hans skidkarriär. Kön var sedan mycket lång fram till föreläsaren för att få en autograf.

De mindre barnen fick under dagen göra en så kallad kretsloppsplantering för att åskådliggöra vikten av miljövänligt tänkande. Den bestod av en glasburk fylld med kol, jord och en växt. Planteringen ska sedan ställas i solen och behöver aldrig mer vattnas om locket hålls slutet.

Som avslutning på dagen serverades frukt och yoghurt. En av eleverna sammanfattade dagen med orden - det är jättegott att vara nyttig.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons