Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld och sågade skogar

Annons

Göte Sandbäck kunde nämligen räkna in två guld och ett silver, sonen Mats var några snäpp värre med fyra guld och ett brons.

Det guld som värdesätts högst var den titel som duon tillsammans med Hedemoras Rolf Johansson tog hem i lagyxan. Trion hade ett smått sanslöst flyt med sina dubbelyxor.

- Det var den stora sensationen i tävlingen. Det lär aldrig hända igen. Så´n tur har man bara en gång, säger Mats Sandbäck.

23 tremannalag gjorde där upp om segern och Sandbäckarna och Rolf Johansson satte det ena perfekta kastet efter det andra i tavlan. Det var en sådan där dag där det mesta bara flyter.

Den finalen var en otrolig kulmen på ett dittills ändå mycket lyckat mästerskap för Göte och Mats Sandbäck. De hade tillsammans sågat hem guldet i tvåmans stocksåg med landsmännen Ola Abrahamsson/Rolf Johansson som silvermedaljörer. Mats hade tillsammans med Tanja Väinölä vunnit den disciplinens mixade klass (även kallad Hans-och-Greta klassen) och solokvist vunnit enmans- stocksågningen. Göte Sandbäck knep silvret i bågsågningen och Mats bronset i den fria motorsågningen, knappt före pappa Göte på fjärdeplats och Rolf Johansson på femteplats. Till de svenska framgångarna ska läggas Rolf Johanssons guld i bågsågning, ett silver i Hans-och-Greta genom Rolf Johansson/Maija Karlsson, ett silver till Ramsbergs Dennis Sandström i herrarnas individuella yxkastning samt en andraplats för Göte Sandbäck i inledningsdagens grundomgång i yxkastning.

- Vi är rätt nöjda med resultatet i NM, konstaterar Göte Sandbäck glatt.

Tilläggas bör att det absolut inte enbart rör sig om tur. En tillfällig lidnersk knäpp i den svåra yxkastningen är en sak men far och son Sandbäcks rutin vid stocksågen är väl dokumenterad. Där har de tillsammans tagit NM-guldet vid tre tillfällen tidigare. Mats med partner har två tidigare triumfer i Hans-och-Greta och i samma gren har också Göte med partner en titel.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons