Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld av ädlaste valör

Annons

Redan en halvtimme innan guldvaskningen och mineraljakten skulle starta fanns en kö av intresserade varför man helt sonika tidigarelade vaskning och mineraljakt.

Nu var vädret det bästa och det myllrade av folk i museets trädgård. Folk stod på knä med vaskpannorna och små ivriga guldvaskare fick sina guldkorn upptejpade på ett stiligt diplom som ett minne av äventyret.

- Så här många har det nog aldrig varit här samtidigt, men så är vädret perfekt också, säger kassören i Tunabygdens geologiska förening, Jan Sims.

Guldvaskning pågick i tre baljor medan mineraljakten pågick runt i trädgården. Där kunde man enkelt lära sig tio olika mineral och samtidigt plocka med sig en liten bit av varje mineral hem.

- Unga människor har i alla år samlat på stenar. Det här gör vi för att visa att vi finns, plus att vi vill ge tillbaka något till kommunen, säger Jan Sims.

Guldvaskarna fick först en liten påse med sand och mellan tre-fyra guldkorn i varje. Med vaskpannans hjälp skulle man sedan sila bort sanden för att ta reda på guldkornen.

Tunabygdens geologiska förening är livaktig och har i dag cirka 260 medlemmar.

Förutom olika aktiviteter i Geologiska museet anordnar man föreläsningar och utflykter. Guldvaskning och mineraljakt blir det ytterligare två onsdagar i sommar, 7 och 14 juli.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons