Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudstjänst med partytält

Annons

- När jag började i Sundborn för några år sedan blev jag förvånad över att de hade så få friluftsgudstjänster, det är ju vanligt i Dalom, säger kyrkoherden Lars-Erik Eriksson.

I sommar har det blivit ändring på det. Församlingen turnerar i Skuggarvet, Kårtäkt, Rostberg, med flera byar. I går var det dags med ett besök i Rupstjärn.

- Vi har ett bra samarbete med byalaget, konstaterar kyrkoherden som kunde glädjas åt fullsatta bänkar.

I samband med gudstjänsten berättade Sven Bergkvist och Janne Hedlund lite om byns historia som finns väl dokumenterad i bok med 300 bilder. Själva gudstjänsten hölls på historisk mark, vid Blinde Palmens stuga, spelmannen som fick synen förstörd i samband med en bröllopsspelning i Boda. Alldeles intill ligger också det lilla gröna pumphus som är byn symbol och som nämns i Forsslunds Med Dalälven från källorna till havet.

- Byalaget har rustat pumphuset. Vi har en väldigt god gemenskap i byn. När vi ordnar fester och annat så kommer alla, både barn och vuxna, berättar Jan-Erik Böhlmark som är ordförande i byalaget.

Rupstjärn ligger vid väg 850 mellan Falun och Svärdsjö. Här bor ungefär 60 vuxna och ett 30-tal barn. Just nu håller byalaget på att sätta upp 60-70 skyltar för att bevara gamla namn i skog och odlingsmark.

Det måste göras innan de äldre som minns namnen försvinner.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons