Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudrun måste klara sig på 75 kronor

Annons

Häromdagen gick hon tillsammans med dottern och köpte mat. Med sex hundra kronor på fickan var hon tvungen att planera in i minsta detalj för att de åtminstone skulle ha mat på bordet fram till den tjugonde juni, då barnbidraget kommer.

Med Gudruns knappa ekonomiska marginaler slår hyres- och taxehöjningar hårt.

- Vi hamnar snart i Folkparken vi med, säger hon uppgivet.

Gudrun bor i Jakobsgårdarna i Borlänge tillsammans med sina tre barn, i en trerums hyreslägenhet som hon får betala drygt 4 700 kronor i månaden för. En summa som Hyresgästföreningen betecknar som rätt normal. För att få en egen liten vrå har hon delat av vardagsrummet.

I januari i fjol höjdes hyran med 3,3 procent, och i år med ytterligare lika mycket.

- Jag flyttade från Stånggatan till en mindre lägenhet för att få lägre hyra, men det hjälpte ju inte, säger hon förtvivlat.

Gudrun är långtidsarbetslös och har svårt att klara familjens kostnader. Hon blev tvungen att byta yrke, och bekostade själv sin nya utbildning. Detta har resulterat i en hel del skulder. De senaste veckorna har hon jobbat som lärarvikarie, men hennes situation är prekär.

Hon får sällan eller aldrig några pengar över. Hon kunde inte betala räkningarna för den gångna månaden, så nästa gång står hon inför utsikten att betala dubbla räkningar.

Hon har inte kunnat ta bilen till besiktning, och inte heller kommer hon kunna ta barnen till sommarkollo.

Socialbidrag får hon inte. Gudrun överklagade beslutet men fick nej igen. Myndigheterna ansåg att hon hade pengar kvar i madrassen. När hon söker jobb tycker hon det verkar som om arbetsgivaren bara slänger ett öga på hennes personnummer, och sedan är det kört. De tycker att hon är för gammal.

- Så det ser inte ljust ut, säger hon.

Gudruns situation är inte unik. Runt om i Dalarna lever många ensamstående föräldrar eller lågavlönade under liknande villkor.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons