Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudrun kämpade för jämlikhet

Annons

Gudrun Sundströms var övertygad socialdemokrat och hon har arbetat i politiken därefter. Hennes politiska karriär har egentligen varit fotad på två ord: "Vi kvinnor". För henne har det inte bara varit en fras. Hon har idogt, flitigt och solidariskt ständigt haft de orden för ögonen. Hon har hela tiden haft målet i sikte, aldrig tvekat.

Uppdragen har också blivit många. Hon har varit ordförande i Kvarnsvedens socialdemokratiska kvinnoklubb, varit ordförande för de röda kvinnorna i Dalarna, varit ledamot av stadsfullmäktige och därtill vice ordförande en tid, varit med i skilda nämnder och styrelser i mängd, har suttit i landstinget mer än 25 år samt varit ledamot i förvaltningsutskottet, som i dag heter landstingsstyrelsen. Därefter kom riksdagen som hon lämnade vid 1982 års val.

I landstinget var hon glad när vi fick BB i Borlänge men inte alls lika nöjd, när kliniken lades ner. Hon har bland annat arbetat för datortomografi. Förslaget föll i god jord men det tog tid att genomföra det. Många kritiserar den långsamma gången i politiken men Gudrun hade ett svar att möta med: Så mycket har jag lärt mig att det är de tålmodiga som vinner seger.

I riksdagen arbetade hon för ATP och ivrade för barnomsorg och sysselsättning. Hon var kvittningsman för sitt parti, hon ägnade sig åt försvaret, satt med i försvarsutskottet, arbetade med den kommunala ekonomin och med mineralutredningen.

Hemmavid hann hon också med andra saker. Hon var presentatör vid modevisningar, ordnade karusellaftnar modell Hyland och fixade härliga små barnkalas.

Till hennes många talanger hörde att handarbeta. Det sägs för övrigt att hon tjänsterummet i riksdagen hade en broderad tavla med Gunnar Sträng som motiv efter en EWK-teckning.

Varför valde hon den politiska vägen i tidig ungdom?

Hon kunde inte acceptera ojämlikheten. Mor gick till fattigvårdsnämndens ordförande och bad om ekonomisk hjälp för att flickan skulle få studera, Det blev anslag med motiveringen att det inte lönar sig för flickor bara gifter sig. Då började hon se sin framtida rättviseväg.

När Gudrun lämnade riksdagen blev hon ledamot av den då nya litteraturutredningen.

Hon kom senare också att i samband med länsmuset arbeta med att dokumentera Dalarnas kvinnohistoria.

Gudrun och hennes Valle hade en egen son men tog också hand om två andra barn som fick omsorg och kärlek.

Efter att tidigare ha bott i Yttermora flyttade Gudrun till höghuset vid Folkets hus i Kvarnsveden. Vips fick byggnaden ett namn, man talade och talar än om riksdagshuset, för Gudrun bodde där. Den låga byggnaden bredvid kom följaktligen att kallas statarlängan.

Lästörsten hos Gudrun Sundström är omvittnad. Hon läste gärna poesi och hon skrev själv, när andan föll på och tiden räckte till. Ett litet häfte med kampdikter bär hennes namn.

Så här skriver hon i dikten Till en gammal medlem.

"Det finns en trohet som inte många talar om.

Troheten till en rörelse.

Bara antecknad i en medlemsbok.

Som tar sig uttryck i att man inte övergiver sina åsikter.

Som ständigt arbetar fram nya skäl för att öka friheten och broderskapet.

Det är livet självt som arbetat fram kraven att ständigt stödja de svaga i samhället".

Där har Gudrun Sundström presenterat sig själv, sin tanke, sitt liv, sin ideologi.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons