Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudrun bra för Dalarna

Annons

Den svenska skogsnäringen kämpar med att ta hand om timmer till en volym av 75 miljoner kubikmeter.

Cirka 10 miljoner kubikmeter har tagits tillvara.

Morabon Lars Gunnarsson är en av många från Dalarna som arbetar med att ta vara på de träd som föll omkull den 8 och 9 januari.

Han är drivningsledare hos Stora Enso och ser till att det finns fungerande maskiner, farbara vägar och att arbetslagen är på rätt ställe.

- Vi kommer aldrig hem. Det är så ofantligt med virke att det kan räcka hur länge som helst, säger Lars Gunnarsson, halvt på skämt, halvt på allvar.

Flera stora skogsbolag finns på plats: Sveaskog, Mellanskog och Stora Enso.

Lars Gunnarsson räknar med att det är ett par hundra från Dalarna som arbetar i området. De allra flesta finns i Småland, som drabbades värst.

Jan-Åke Ronström, skogsteknisk chef hos Stora Enso, räknar med att enbart det bolaget har 45 arbetslag från Mellansverige.

I varje arbetslag är det fyra-fem personer, totalt cirka 200. De allra flesta är från Dalarna och Värmland.

- Det gäller att rädda så mycket som möjligt undan svampar och insekter. Det är full sula på allt som går, säger Jan-Åke Ronström.

För Stora Enso är det inte en lysande affär. Priset för timret är lägre på plats i Småland än i Dalarna, men det måste fraktas ur skogen till tåg eller båt för att sedan ta det vidare till sågverk och massabruk i mellersta Sverige.

Att avverka stormfälld skog är ungefär dubbelt så dyrt som att avverka träd på rot.

Skördarna är gjorda för att ta hand om växande träd. Om träden ligger huller om buller behövs det manuell rotkapare eller grävmaskiner för att skördarna ska komma åt. När vinden fällt träd med roten kan det behövas en grävmaskin för att hålla tillbaka rotvältan, när trädet kapas av.

Med olika extrakostnader kan priset bli lika högt som att ta råvarorna direkt från Mellansverige.

Anledningen till att Stora Enso och andra skogsbolag i den södra halvan av Sverige ändå engagerar sig är att skogsägare och -köpare måste ställa upp för varandra när det är katastrofläge, för att inte förtroendet ska rubbas för framtiden.

En betydande del av försörjningen till Stora Ensos industrier kommer från stormfälld skog i Småland. 30 procent av Kvarnsvedens träråvaror kommer med tåg från området.

Dessa transporter kommer inte pågå någon längre tid eftersom pappersbruket behöver färska råvaror. Papperbruket i Grycksbo får sina råvaror främst från massabruket i Skutskär.

För tillfället kommer en stor del av leveranserna till Skutskär från Småland.

En stor del av Stora Ensos import av barrmassaved från Baltikum har ersatts med båtfraktat virke från Sydsverige. Däremot importeras björkråvara fortfarande.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons