Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gud och Mammon"

Annons

Årets påskauktion hölls på tredjedag påsk och var alltså den 146:e i obruten rad. Att det gått 145 år och att det var auktion nummer 146 brukar vara lite svårt att hänga med på, men så blir det faktiskt.

Liksom den berömde Pastor Jansson svängde kyrkoherden och auktionisten Kärrbom till det lite extra när han talade:

- Det här är som när Israels barn var ute och irrade, sade han och framhöll dessutom att "Gud eller Mammon" kanske skulle ändras till "Gud och Mammon".

- Vi behöver ju båda, menade han.

Ingegerd Jacobs, en av de engagerade inom EFS, berättar att det under alla år har ropats ut skänkta saker vid auktionerna, men att sakernas karaktär med åren har förändrats lite grand. Förr handlade det ofta om grönsaker, kärvar, hemstickade strumpor och vantar.

Under tisdagskvällens auk- tion klubbades allt från smycken till dukar, grytlappar och brödskrin.

Jodå, det fanns sockor med nu också. Ett av paren gick för 160 kronor och auktionisten kunde inte låta bli att fundera över vad det var för speciellt med just det paret.

Att det en gång förekom att kärvar skänktes och såldes har att göra med att EFS under de första omkring 125 åren ord-nade både en jul- och en påsk-auktion. Julauktionernas saga är nu all, men till påsk upprätthålls den ovanligt gamla traditionen.

Gunnar Kärrbom berättar att missionshuset - även kallat Vita bönhuset - byggdes först 1870. De första åren hölls auktionerna, som på den gamla tiden pågick hela dagar, därför på en gård i närheten.

Även Gunnar Kärrbom börjar bli något av en auktionsinstitution. Han har nämligen, med avbrott ett år, ända sedan 1992 stått för klubbandet.

Årets påskauktion inbringade 20500 kronor, som delvis går till EFS:s utlandsmission, delvis till underhåll av fastigheten.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons