Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud är inte heterosexuell

Annons

Torstensson är nog ingen profet jag skulle vilja uppsöka. Vår tids profeter är inte de som likt papegojor efterapar äldre dumheter och förvägrar homosexuella att fritt utleva sin kärlek. Vår tids profeter finns i de radikala rörelser, som oavsett vad Torstenssons husjesus ordinerar, vågar stå på barrikaderna för sexuell frigörelse, mot förtryckande heteronormer och förlegade könsroller.

Gud är inte heterosexuell. Jag tycker synd om Jesus som tillskrivits fördomar ända in i modern tid. Min språkrörsroll är visserligen inte att kommentera den teologiska okunnighet som Torstensson representerar, men nog är det häpnadsväckande att somliga är så otrygga i sitt universella kärleksbudskap, att de måste hämta näring för sitt förakt i tolkningar av 2000-åriga texter.

Fortsätter fundamentalister driva hetsjakt på homosexuella kommer kärleken paradoxalt nog att bli kyrkans undergång. Fördomar håller inte i en fördomsfri tid som vår.

Det är magstarkt av Torstensson att antyda att det finns ett samband mellan polyamori och incest. Vad polyamori handlar om är att motverka den tvåsamhetsnorm som nedvärderar människor som lever ensamstående eller i fria relationer och den heteronorm som övervintrat i vår patriarkala samhällsstruktur.

Det gäller handlingen, inte personen, säger Torstensson. Har inte varje människa rätt att utleva sin kärlek, sitt behov av närhet, sex och samvaro uttryckt i handlingar, utan att fundamentalister dammar av en gammal bibel?

Kränkning av människors kärlekshandlingar är en kräkning av människor. Jag är fullkomligt ointresserad av vilka handlingar som Johan Torstensson själv ägnar sig åt inom hemmets fyra väggar, men personen Torstensson har ingen rätt att betygsätta min eller andra icke-heterosexuellas kärlek eller förminska min politiska kamp för allas likhet inför lagen.

Vad Paulus skriver i sina brev är en sak. Han är en människa som alla vi andra, om än mycket hängiven och med starka åsikter. Men enligt Bibelns evangelister säger Jesus själv inget om homosexualitet (eller kvinnliga präster eller andra för oss kontroversiella frågor).

Att förlägga våra egna rädslor, fördomar och åsikter på Jesus leder oftast till återvändsgränder i våra diskussioner. Låt Jesus stå fri från våra egna tyckanden.

Om vi i stället talar utifrån oss själva kan vi komma mycket längre i våra samtal och vår egen utveckling: Hur ser jag på min egen sexualitet?

Hur trygg är jag i min egen könsidentitet som man eller kvinna?

Vad är manlighet och kvinnlighet för mig?

Varifrån kommer mina rädslor, fantasier och föreställningar om vad som är normalt och onormalt?

Jesus ger inga svar i sådana frågor. Förmodligen med avsikt eftersom hans budskap oftast var: Tänk själva. Däremot var han skoningslös i sin kritik mot alla dem som ansåg sig företräda Guds sak och med höjt pekfinger manade folket till lydnad och underordning.

Det är inte länge sedan kyrkan hade åsikter om vilken äktenskapspartner som ansågs som lämpligt gifte, inte minst utifrån gårdar och egendom. Att lägga sig i och ha åsikter om människors kärlek och val av partner vore att återigen ifrågasätta deras eget omdöme.

Dessutom blir det besynnerligt om man, som Johan Torstensson, räknar upp homosexualitet tillsammans med fortkörning, skattebrott, våldtäkt och andra lagöverträdelser.

Vi är alla olika människor och har skilda uppfattningar om det mesta och så måste det få vara. Men skyll inte på Jesus i frågor där han faktiskt inget säger. Låt honom stå fri ifrån våra personliga åsikter, fördomar och rädslor. Det var befrielse han önskade mänskligheten.

EINAR WESTERGARD

Mer läsning

Annons