Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbarna saknar sol

Annons

- Förra året var jordgubbarna mogna ovanligt tidigt. Då var de färdiga omkring midsommar, men i år mognar de senare och det är mer normalt. Folk hade väntat sig att jordgubbarna skulle vara mogna till midsommar, säger Ingemar Brandts, jordgubbsodlare i Västerby.

Han är orolig för den senaste tidens regnande. Upphör det inte kan skörden bli dålig på nytt. De tre senaste åren har skördarna varit dåliga och det på grund av regn.

- Gråmögelrisken är stor om det inte slutar regna. Jag är orolig för att det blir likadant väder som de tre senaste åren. För tre år sedan kunde man ro i potatisfälten omkring Örebro, säger han.

Hans mobiltelefon ringer flera gånger. Det är personer som undrar om jordgubbarna är mogna.

Jordgubbsplantorna växer på en yta motsvarande tio hektar. 30 procent av jordgubbarna räknar han med att självplockare ska plocka och resten ska säsongsanställda klara av.

Hälften av Ingemar Brandts inkomst kommer av jordgubbarna, så han har anledning att vara orolig.

- Jag odlar potatis, lök och kålväxter också, säger han och tillägger att han även har några tjurar

Ett annat hot mot jordgubbarna är kajor.

- De går pickar lite på en jordgubbe och sedan hoppar de vidare och pickar där också, men de äter inte upp några hela jordgubbar. Men kajorna brukar tröttna rätt snabbt, säger Ingemar Brandts.

Jordgubbarna trivs bäst i 20 garders värme och solsken. Regn en gång i veckan är tillräckligt, anser Ingemar Brandts.

Jordgubbarna smakar bäst en solig dag.

- Det är stor skillnad mellan att äta jordgubbar som har plockats en solig eller en regnig dag. Får de solljus smakar de sött, utan solljus smakar de ofta surt, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons