Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbar rycker upp sig

Annons

När Husby bygdespel gav föreställningen Heta Helga förra året sattes publikrekord för föreningen. 2 700 personer besökte de sju föreställningarna på Skinnarbacken.

Ett nytt publikrekord under sommarens sju föreställningar skulle teatergänget se som extra trevligt. Nytt för årets föreställning, Ryck opp er gubbar, är nämligen att medlemmarna skrivit intrigen helt själva. En av huvudmännen bakom manuset är Gösta Karlsson. Därför kan besökarna självfallet räkna med en hel del dråpliga repliker uttalade på klingande husbymål. Karlsson bjuder på ett litet smakprov av intrigen:

- Den handlar om tre lata bröder, gubbar i övre pensionsåldern som levt på sin gård i alla tider. De är ogifta, lite speciella får man säga. Gården är helt förfallen och de annonserar efter en hushållerska i en stockholmstidning.

Med i sammanhanget finns också en elak syster som planerar att lägga vantarna på hela gården.

- Det är hushållerskan Anna Ruter som ser till att gubbarna rycker upp sig, säger Karlsson.

Aktörerna i Husby bygdespel får numera ses som ganska proffsiga amatörer.

Inte bara för att de agerat ihop under många år. För tredje året i rad regisseras de av ett riktigt proffs, skådespelaren Patrik Pettersson.

- Vi är så glada över att ha Patrik här. Han har haft internatkurs med oss, säger Karlsson.

Patrik Pettersson som uppskattar den genuina lusten och glädjen som existerar inom amatörteatern leder repetitionerna en gång i veckan. Repetitioner som startade redan i december.

- Det här är ett sätt för oss att umgås och ha kul. Jag börjar bli en riktig "husregissör" här, säger han och skrattar.

- Just nu bygger vi ett slags skelett till föreställningen. När vi tar ett andra varv ändrar jag alltihop.

Att aktörerna har kul tillsammans råder det ingen tvekan om. När tidningen träffar dem i församlingsgården där de repeterar så ljuder skratten högt redan vid uppvärmningsövningarna.

Fotnot: Premiärföreställningen för Ryck upp er gubbar ges den 2 juli på Skinnarbacken. Övriga föreställningar ges 3, 5, 6, 7, 9 och 10 juli.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons