Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grytor heta som chili

Annons

Alla kockar har sina recept men två saker tycks de flesta vara ense om - håll bönorna borta från grytan och använd kött i tärningar istället för köttfärs. Det blir lite annat att sätta tänderna i än köttfärssås.

Chili är en köttgryta med sting, ursprunget är ovisst men den som ätit en serbisk köttgryta fylld med paprika och serverad med gräddfil och hackad lök kan ana ett samband mellan Europa och det amerikanska sydstatsköket.

Ge chilin tid att mogna, laga den gärna en dag i förväg. Servera med hackad rå lök och gräddfil att släcka branden på tungan med. Skiva gärna avokado och krydda med pressad citron. Men glöm inte brödet. Med det tar du upp det sista av såsen.

Recepten räcker till sex personer. (PM)

Serbisk köttgryta

6 port

4 msk smör
2 stora gula lökar, fint hackade
1 stor röd paprika, fint hackad
2 msk vetemjöl
1 1/2 msk ungersk paprikapulver
2 tärningar köttbuljong utspädda i 4 dl vatten
1 msk tomatpasta
7 hg mört biffkött i tärningar
1 burk hela tomater
salt och vitpeppar

Tillbehör:

2 dl gräddfil
Fint hackad gul lök

Skär köttet i tärningar och krydda med salt och peppar. Rulla i vetemjöl. Smält hälften av smöret i en stekpanna, bryn köttbitarna och lägg över det i en gryta. Smält sedan resten av smöret och stek lök och paprika mjuka. Blanda ner i grytan. Blanda i övriga ingredienser utom paprikapulver och rör om.
Låt grytan puttra i 20 minuter. Rör i paprikan och låt den fortsätta koka i ytterligare 10 minuter.
Servera med ris, fint hackad rå lök och gräddfil att klicka i.

---

Röd chili med fläskkött

6 port

1 kg fläskkött, skuret i små tärningar
2 msk vetemjöl
2 msk olja
1 tsk salt
1 rågad matsked chilipulver
1 hackad gul lök
1 fint hackad klyfta vitlök
1/2 tsk oregano
2 dl oxbuljong

3 dl färsk chilisås: som du gör av 15 röda medelstarka större chilifrukter. Rosta i ugnen, lägg i tidningspapper och gnugga bort skalet. Tag bort kärnhus. Lägg i en matberedare tillsammans med vatten så det precis täcker. Kör matberedaren tills du har en slät sås
Värm oljan i en gryta. Vänd köttbitarna i mjöl, chilipulver och salt.
Bryn dem sedan i oljan, på alla sidor. Tillsätt löken och vitlöken och rör om. Blanda i oregano. Rör om och häll på buljongen.
Koka upp och sjud i 10 minuter. Tillsätt den färska chilisåsen. Rör om och sänk värmen. Låt blandningen sjuda en timme.
Låt den gärna stå över natten, skumma bort fettet och värm igen och servera med hackad lök och gräddfil

---

Lammchili med vita bönor

6 port

Gör i ordning bönorna:
2 1/2 dl torkade vita bönor, väl sköljda
1 hg rökt bacon

Lägg bönorna och baconskivorna i en kastrull med 1 1/2 liter vatten. Koka upp, dra från elden och låt stå under lock i 1 timme.

750 g lammkött, skuret i små tärningar
4 msk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 stor gul lök, grovt hackade
3 krossade vitlöksklyftor
1 1/2 msk mald kummin
1 tsk smulad timjan
1 tsk smulad oregano
1 burk krossade tomater
1 msk koncentrerad tomatpasta
2 msk strösocker
3 lagerblad
Salt och peppar
3 msk olja att steka i
Vatten att späda med

Värm oljan i en gryta, krydda lammtärningarna med salt och peppar och bryn i en gryta. Bryn tills alla bitarna fått fin färg och lägg dem åt sidan på ett fat. Rör sedan i löken och vitlöken. Rör om och låt lökarna stekas mjuka, tillsätt sedan alla kryddorna. Rör om och luta dig över. När du känner hur kryddorna börjar värmas och dofta lägger du tillbaka köttet. Rör om och häll på resten av ingredienserna.
Lägg på locket, sänk värmen och koka i 1 1/2 timme. Se till att köttet inte kokar torrt. Späd med vatten så skyn står över köttet.
Under tiden kokar du upp bönorna igen. Sjud dem i 1 timme, eller tills de känns mjuka.
Lyft upp baconet och skär i små tärningar, blanda ner i chilin. Blanda också ner de vita bönorna. Smaka av med kryddor, salt, peppar och kanske mer peppar. Grytan mår väl av att lagas i förväg. Men tänk på att värma den varsamt.

Vegetarisk Chili

1 grön paprika
1 mellanstor gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk olja
2 burkar krossade tomater
2 burkar röda bönor, kokta och väl avrunna
2 burkar vita bönor
2 dl majs
4 dl vatten
1 1/2 dl okokt ris
3 msk chilipulver
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk mald kummin

Hacka paprikan och löken och vitlöksklyftorna. Bryn dem i olja tills de mjuknar. Tillsätt bönorna, tomaterna och resten av ingredienserna. Koka upp och sänk värmen. Lägg på lock och sjud i 30 minuter.
Servera i skålar, gärna med gräddfil och skivad avokado. Och kanske en aning mer cayennepeppar eller pepparsås för styrkans skull (PM)

AINO HEIMERSON

Mer läsning

Annons