Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksboprofil fyller 85 år

Annons

Gösta är Grycksbobo sedan födseln. Efter att han slutat skolan fick han sommarjobb som vägarbetare i Värmland genom pappersbruket. Efter sommaren fick Gösta plats som målarlärling vilket blev hans yrke. Under tio år arbetade han åt pappersbruket som målare för att sedan arbeta åt målarfirmor på olika platser i landet. Under två år var han instruktör på målarlinjen i Haraldsbo. De sista åren, fram till sin pensionering, arbetade Gösta åt BPA.

Gösta har varit fackligt aktiv och var revisor i 15 år för målarna i avdelning 30.

Nykterhetsrörelsen har han tillhört sedan 1937 och bland annat varit ordförande i flera perioder för Grycksbo NTO, vaktmästare och uthyrare för NTO-lokalen.

I ungdomen gick Gösta på teaterskola, en av hans kurskamrater var Tor Isedal, som senare blev "riktig" skådespelare, som Gösta säger. Gösta blev ingen skådespelare men stått på Dramatens scen det har han gjort. Han har även varit med och spelat amatörteater men mest varit ridåhalare.

På äldre dar gick Gösta tillsammans med hustrun Frida, som gick bort för två år sedan, en kurs i folkdans. Ett stort intresse som de båda delade, tillsammans ledde de kurser och startade även seniordans i Grycksbo PRO. Under många år åkte de runt och dansade vid midsommarfirande med Falu folkdanslag bland annat på Dössberget i Bjursås.

- Jag är en sådan där "hurtbulle". Efter jobbet sprang jag i skogen, åkte skidor eller gjorde skidspår. 1970 startade jag för första gången i Vasaloppet och när jag åkt tre mil var jag helt slut. Jag visste inte hur jag skulle ta mig i mål. Jag kunde ju inte valla. Loppet gick inte enligt mina beräkningar men jag tog mig i mål. De följande två åren ställde jag upp igen och det gick bättre.

Gösta är intresserad av idrott och tittar gärna på tv om det är något som verkar intressant. Den bästa sporten är fotboll.

- Det skulle vara roligt att få åka och se när Brage har hemmamatch.

Födelsedagen firar inte Gösta på något speciellt sätt men det kommer säkert någon och gratulerar honom.

KATARINA NORMAN

Mer läsning

Annons