Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksbobanans renovering ska börja

Annons

Kammarrätten tar inte upp överklagan om Grycksbobanan. Och bedömningarna är att inte heller regeringsrätten kommer att göra det om överklagan når dit. Därför börjar nu banverket att renovera Grycksbobanan.

Falu kommuns beslut att säga ja till Grycksbobanan överklagades av två personer till länsrätten, som också gav grönt ljus.

De två överklagade då länsrättsbeslutet till kammarrätten men den har nu beslutat att inte ge prövningstillstånd. I princip kan de två Faluborna begära att frågan också prövas i regeringsrätten.

- Men jag bedömer att utsikterna för att regeringsrätten ska ta upp frågan är ganska små, säger kommunalrådet Bjarne Harrung.

Banverket tycks också vara så säker på utgången att den inom kort kommer att börja renoveringsarbetet av banan. Enligt uppgifter kommer banverket att annonsera om arbetena i nästa vecka.

Till att börja med ska signalsystemet åtgärdas och sedan blir det åtgärder på banvall och spår.

Ännu så länge är det kommunen som har nyttjanderätten på banan. Den övertog kommunen från banverket för att museijärnvägen skulle kunna trafikera den. Men nu har banverket skrivit till kommunen och begärt att få tillbaka nyttjanderätten.

- Och vi kommer att säga ja till det, säger Bjarne Harrung.

Om det blir ett nytt överklagande, denna gång till regeringsrätten, kan godstrafiken på banan komma att försenas ytterligare.

- Men vi är ändå ett steg på väg om vi kan rusta järnvägen nu, säger Bjarne Harrung.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons