Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksbo - tidiga med att fira

Annons

Redan klockan nio på midsommaraftons morgon var Grycksbo gille i gång med blom- och bladbindningen till midsommarfirandet i byn.

- Det var lite stressigt, vi bakade bröd till 420 personer dagen innan, berättar tanterna vid kaffeserveringen.

Enligt gammal tradition bjuder Grycksbo pappersbruk alla barn på saft och bullar. Och många barn var på plats i Nisserska parken i byn, några glada sjungande, andra mer rastlöst väntande.

- Ska man vänta på det här kommer man ju få solbränna genom tröjan på axlarna, sa Peter Norberg i väntan på häst och vagn och rankbärningen ned till stången.

Till slut kom hästen Bolero med Grycksbo gille och traditionsenlig blomranka i släptåg och stången restes i vanlig ordning utan några missöden.

- Den gick av för några år sedan, berättar Anna-Lisa Johansson.

Grycksbostången ser lite annorlunda ut än de vanliga majstängerna. Toppen bär byns symbol, en björn och nedanför den sitter både sockenvapnet och pappersbrukets symbol från 1740. Tvillingarna Ingrid och Anna Stenbäck sjöng vacker sommarhambo tillsammans med kompisen Emma Bengts. Och "lekfarbrorn" Sören Johansson gjorde sitt 20:e år vid midsommarfirandet i Grycksbo. Han verkar inte vara den som tröttnar i första taget.

- Fy vad ni är duktiga, visst är det väl roligt! Är det inte? utbrister han medan folk hoppar små grodorna.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons