Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvmuseet utvecklas

Annons

Det handlar om ett långsiktigt arbete som går sakta men säkert framåt. Målsättningen är att på allvar fokusera på kunskapen om människorna som jobbade både nere i malmdjupen och ovanjord. Det finns många infallsvinklar, vardagens hårda slit, livet i bostadskasernerna och inte minst den fackliga kampen för bättre villkor, listan kan göras längre än så.

Dessa fakta skulle tillsammans med den redan väl utvecklade tekniska dokumentationen ge en intressant helhetsbild att visa upp för besökande från när och fjärran.

Flera studiecirklar i ämnet var på gång redan för tre år sedan. I det läget hade entusiasterna beviljats en rejäl summa, 250 000 kronor, till projektet. Pengarna kom från Statens kulturråd.

- En anledning till att det har dragit ut på tiden är bland annat lokalfrågan som ännu inte är helt avgjord. Men tanken är att vi ska kunna flytta in på Gruvmuseets övervåning för att vi ska komma under ett och samma tak och bli ett sammanhängande museum, säger Stendalen som kan meddela att det nu pågår diskussioner med hyresvärden i ärendet.

I avvaktan på den permanenta lösningen blir Grufa kvar i sina tillfälliga lokaler i Jakobina gruvstuga över sommaren och förmodligen ännu längre.

- Vi fortsätter hela tiden att samla in material. Och det kommer även bidrag från andra gruv-orter i landet, bland annat har vi fått ett fint bildmaterial från Laisvall, fortsätter Stendalen som tror att Grängesberg i en framtid ska kunna bli ett gruvhistoriskt centrum med stor bredd.

Till samlingarna har det också kommit en del material från utlandet, bland annat från Belgien och Frankrike. Detta tack vare konstnären och tillika Ahlbäcks-pristagaren 2002, Roine Jansson från Österbybruk. Han är intimt knuten till verksamheten.

- Roine har varit nere och hämtat flera gånger och han har även gjort intervjuer med folk, berömmer Stendalen.

Men tyngdpunkten i arbetet läggs inte helt oväntat på Gränges-bergs egen stolta gruvtradition. På orten finns det fortfarande mycket att hämta in och dokumentera på den rent mänskliga sidan.

- Inte minst är det värdefullt att vi kan göra fler intervjuer med de gamla. De har oerhört mycket intressant att berätta och som måste föras vidare till kommande generationer. Många i dag var inte ens födda när gruvdriften lades ned. Vi vill erbjuda ett ställe där var och en kan hitta sin historia.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons