Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvligt miljömärkt

Annons

I juni för 30 år sedan firades den första Världsmiljödagen vid FN:s första stora miljökonferens i Stockholm. Det är också 10 år sedan Rio-konferensen då Agenda 21 skapades. Faluns firande inleds med en miljöhistorisk vandring i centrala Falun.

Kommunantikvarie Daniels Sven Olsson, berättade om det historiska och Kristina Harsbo, miljöchef, Falu kommun berättade om hur mycket bättre det blivit i dag med miljöpåverkan och arbetet med att rena gruvvatten och Tiskenprojektet.

Samling skede på Hanröbron där ett 30 tal intresserade mötte upp. Där fanns politiker som skulle delta i den efterföljande diskussion om vilka miljöfrågor som kommer att vara viktigast för Falun de kommande åren, tjänstemän på miljökontoret och intresserad Falubor i allmänhet.

Med en gruvhistoria som sträcker sig mer än 1 000 år bakåt i tiden är det inte så konstigt att kommunantikvarien var den som hade mest att berätta. Dessutom kan han stadens historia som ingen annan.

Sådant som att Linné beskrivit det sterila Falun. Ett Falun där det inte växte ett grönt grässtrå på två och en halv kilometers omkrets.

Att det fanns 132 hyttor inom ett område på två mil runt Falun och att 44 av dem fanns inne i Falun på 1600-1700 talet.

Det var hyttor som började försvinna i slutet på det 1800-talet. En finns bevarad på ett foto från 1881. På 1860-talet började fabriker växa upp längs ån i stället.

Han berättade också om roströken som man kunde sniffa in ända bort till Gävle eller Alfta beroende på vindriktningen.

Om försvunna jättestora slaggvarp där Bergsmansgränd ligger med hus som vilar på ett slagglager på mer än två meter.

Om kvinnor med en medelålder på 75-85 år i mitten på 1750-talet och männen som dog när de var 45-50.

Eller statistiken som visar att 800 gruvdrängar dött i gruvan sedan slutet av 1600-talet och om Faluns 240 krogar i mitten på 1600-talet, avrättningsplatser och bödlar.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons