Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvhistoria presenteras i bilder

Annons

På lördag invigs ännu en våning i "Anrikningsverket" nedanför Gammelgården. Där finns sedan tidigare många av de maskiner som användes inom gruvindustrin. Nu kompletterats utställningen med en pedagogisk bilddel på 25 löpmeter.

Att komma upp till den nya delen är en vandring i smala och branta trätrappor.

- Huset är byggt precis som det såg ut. Det är inte handikappvänligt och kommer inte att bli, säger Bengt Grundmark från Hembygdsföreningen.

Väl uppe på översta våningen finns nu bänkar att sitta på och begrunda informationen som finns runt om i rummet. Ljusa tavlor med text och bild beskriver gruvhistorien kort och lättfattat och inte minst på ett intressant sätt. Här finns också lösföremål som användes vid den kemiska analysen av malmproven.

Den nya delen bjuder på fakta om gruvdriften från dess början på 1000-talet och framåt. En karta från 1940-talet visar alla kända och namngivna gruvhål i Bergslagen. De svarta prickarna är många och sitter tätt, tätt.

Henrik Noring, 1889-1968, var mannen som gjort museet möjligt. Hans stora intresse för gruvindustrin är anledningen till att det unika och väldigt kompletta museet finns i Ludvika.

- Han skaffade fram både föremål och donationsmedel, berättar Bengt Grundmark som själv är en stor entusiast när det gäller bygdens gruvhistoria.

Maskinerna som finns är uppställda efter den ordning de förekom i gruvdriften vilket gör att förståelsen för verksamheten blir större, trots att vattnet, slammet och malmen lyser med sin frånvaro.

Invigningen av den nya delen av museet genomförs på lördag och det är landsantikvarien Jan Raihle från Dalarnas Museum som klipper bandet.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons