Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan öppnar nya vägar

Annons

Den nya besöksvägen har visserligen till stora delar nyttjats tidigare - av kungar, författare, konstnärer och andra privile- gerade gäster. Nu håller man som bäst på att rekonstruera besöksvägen som och man hoppas vara klar till hösten.

Vi tar på oss hjälmarna i orange och bereder oss på en rejäl temperaturomställning. I stället för att ta hissen ner går vi in i en nybyggd bockort, en timrad kulvert. Snart är vi ute i sommar- värmen igen. Framför oss breder gruvhålet ut sig. Den utsikten kommer njutas från ett torn som är under återuppbyggnad. Då gruvan var aktiv fanns spel och hissanordningar i tornet.

Därefter leder trapporna ner genom tornet. Till dropporten, en gång in i gruvan. Men tornet är inte färdigt. Vi tar den gamla vanliga hissen ner, och guidas genom delar av gruvan som inte setts av besökare på 80 år. Här har man rensat bort tjocka lager av sediment. Det är samma golv som kultureliten och kungen en gång beträdde. Men det är gruv- arbetarna som ska komma till sin rätt.

- Folk får se hur det faktiskt var, säger Lena Myrberg och berättar att det finns ställen där spadar och verktyg lämnats kvar.

Fler besöksvägar i gruvan är lika med fler utrymningsvägar. Dessutom kommer ventilationen förbättras som följd.

Museichefen Daniels Sven Olsson berättar att det finns fler möjligheter för gruvan. Till ex-empel skulle han vilja rensa vägghyllorna från sten. Nu är det alltför riskfyllt att ta ner besökare i stora stöten. Men Stiftelsen Stora kopparberget har knappa resurser och är beroende av bidrag. Dock är Olsson glad över att detta projekt kan genomföras.

- Det blir en fantastisk ny besöksväg. Vi hoppas många Falubor kommer hit igen, för att se gruvan som de aldrig sett den förr!

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons