Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grushög eller sporthall?

Annons

- Vi står inför det här valet nu. Görs inget annat kommer kommunen att tvingas gå in med 15-20 miljoner kronor i bostadsbolaget inom ett par år för att riva bostadsöverskott. Då går pengarna i stort sett till att göra grushögar, säger riksdagsmannen och Malungshems ordförande Hans Unander (s).

Nu har Malungshem inför kommunstyrelsens arbetsutskott presenterat en skiss på hur man i stället kan ta till vara tomma lägenheter. Genom att bygga om en U-sektion av bostadskvarteret Fällen ska man enligt Malungshems skiss kunna lösa tre stora frågor:

Bostadsbolaget blir av med 35 lägenheter som annars måste rivas.

Biblioteket kan få nya, efterlängtade lokaler.

Malung skulle äntligen få en riktig sporthall med läktare och scen.

På köpet får man också en ny fritidsgård och ett idrottens hus, en centralt belägen Mötesplats Malung. Kostnaden beräknas då vara uppåt 30-35 miljoner kronor.

- Men med tanke på att det ofrånkomliga alternativet med rivningar kostar 15-20 miljoner kronor och att kommunen har fyra miljoner kronor i försäkringspengar för den i våras nedbrunna gymnastiksalen vid Blomsterbäcksskolan så bör det vara väl satsade pengar att gå in med ytterligare cirka tio miljoner kronor och då få sporthall, bibliotek och fritidsgård. Nog känns det som en betydligt sundare satsning, säger Unander.

Frågan har blivit högaktuell sedan branden i maj då Blomsterbäcksskolans gymnastiksal totalförstördes. Kommunledningen har varit inne på att återuppbygga gymnastiksalen för försäkringspengarna. Därmed får Malung ännu en gång en idrottshall som är "för liten" och möjligheten att få en sporthall med fullstora spelytor är sannolikt borta för överskådlig tid.

- I första hand bör vi ta det lugnt och utreda frågan noggrant. Vid bör ha rådrum året ut för att riktigt kostnadsberäkna och utreda alla effekter av den satsning vi i Malungshem skissat på i Fällen. Det får inte bli någon halvmesyr igen, säger Hans Unander.

Den svåra frågan för kommunpolitikerna är ekonomin. Pengar till en 30-miljonerssatsning finns inte, men det är i alla fall en satsning i positiv anda jämfört med att göra grus av hus och slänga bort 15-20 miljoner kronor.

Det kommunala bostadsbolaget Malungshem har cirka 150 tomma lägenheter, en vakansgrad på 15 procent av bostäderna. Det innebär att cirka 50 lägenheter måste bort ganska snart.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons