Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundproblem bakom Faluns misslyckanden

Annons

Vad är det som gör att regementsområdet är så lyckosamt med god utveckling och en härlig positiv anda? Vad är det som gör att omställningen från militärt förband till företagsby framstår som en av de mest lyckade i Sverige?

Finns det någon faktor där som går att använda vid genomförandet av de stora evenemangen?

Vad syftar jag på när jag pratar om de stora evenemangen, jo givetvis Falun Folkmusik Festival och Svenska Skidspelen.

Båda de här aktiviteterna har varit med och satt Falun på kartan som väl genomförda och god publik från ett stort område.

FFF fick bra publicitet genom två bra tv-program och direktsända radioprogram. Tidningarna, både lokala men även rikspress hade stora artiklar om det största folkmusikevenemanget i Sverige.

Vad hände?

Ekonomiskt bråk mellan FFF-bolaget och kommunen.

Personliga påhopp och allmänt en dålig stämning.

Turbulens i styrelsen med avhopp av ett antal personer.

Här fanns verkliga entusiaster som gjorde allt för att genomföra något unikt och något som var till mycket stort värde för kommunen, men tyvärr så uppskattades inte detta till fullo.

Nu får det inte misslyckas den här gången och jag förutsätter att man har sett över organisationen och nya människor finns med som verkligen kan, vill och vågar vara med hela vägen.

Här gäller det för alla att ta ansvar.

Svenska Skidspelen genomfördes i år i strålande sol, god publiktillströmning och inte minst viktigt fantastiska tävlingar.

Sidoaktiviteter som tilltalade människor av alla åldrar och intressen. Vi fick vara med om en verklig folkfest på Lugnets Riksskidstadion.

Tv sände de mest underbara bilder från ett skidparadis som lockar mycket människor till Falun för skidsemester och förhoppningsvis (om det blir av) som åskådare vid kommande SS och VM.

Vad händer?

Ekonomin håller inte. Man har misslyckats med sponsorförsäljningen. Ett antal ur styrelsen lämnar skutan mycket hastigt.

Sportchefen (som gjort ett fantastiskt arbete) får sparken på grund av den dåliga ekonomin. Tidningar, radio och tv med all rätt lyfter fram detta och summan blir att den goda reklam vi fått genom reportagen från tävlingarna grumlas ordentligt.

Har Falu kommun råd med allt detta? Har vi råd att misslyckas flera gånger? Vad är den "goda" reklamen värd för kommunen?

Vad "kostar" den negativa reklamen? Vill man satsa på Falun i framtiden? Är det samma människor som finns i organisationerna bakom både FFF och SS?

Det kanske behövs nya krafter och nya idéer i organisationerna.

Är det så att Falun är för litet för att genomföra FFF och SS. Kanske det är hög tid att med viss ödmjukhet erkänna att vi behöver hjälp av Borlänge genom ett samarbete för genomförandet.

HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons