Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grunden lagd till nytt informationscenter

Annons

Vid bussplan längs genomfartsleden i Fredriksberg växer sakta men säkert två timrade hus upp. Förutom finnpörtet ska Kenneth Jansson och Nils-Johan Persson även bygga en stolpbod och en finnhässja. Den sistnämnda är tänkt att bli hela sex meter hög.

- Finnpörtet ska ha en farstu och ett utställningsrum. Stolpboden, själva huset byggs på en stolpe som är två meter hög. Dom gjorde så förr i tiden för att huset skulle komma upp från marken, då fick maten de lagrade där vara ifred från varg och björn, berättar Kenneth Jansson.

Boden och hässjan kommer förmodligen inte att användas till annat än utställningsföremål. På området skall dessutom ett antal fikaplatser, grillplats och en gärdsgård sättas upp.

Timret kommer från tre gamla lador som en gång stått i Norhyttan. Än så länge räcker de gamla stockarna från mitten av 1800-talet till de första varven och golvåsar på finnpörtet men ganska snart behövs mer timmer. Var dessa stockar skall tas är i dagsläget oklart men arbetet med att hitta gammalt virke pågår. Kenneth Jansson passar in stockarna med hjälp av såg, yxa och stämjärn.

- Jag är helt självlärd, men har jobbat länge inom byggbransch-en. Mest i forna Östtyskland där jag bland annat var med och byggde sjukhem och dagis. Det här är vad jag egentligen vill hålla på med. Det är kul och man får vara ute, något som jag trivs med, säger Kenneth Jansson.

Stiftelsen har fått tillfälligt byggnadslov för modulen och husen kommer i första hand att stå på plats i tre år. Därefter kanske de kommer att flyttas till Skifsen.

- Vi får väl se hur det blir, men det skulle verkligen vara bra i fall de fick vara här permanent. Det kommer verkligen att lyfta intrycket av Fredriksberg, tycker Kenneth Jansson.

Innan sommaren kommer man inte att hinna klart arbetet med informationscentrat men redan nu är platsen en attraktion. Både lokalbefolkning och turister stannar till för att titta på, kommentera eller ge goda råd.

- Jag vet inte när det blir klart, det beror lite på hur mycket folk man kan få ihop, det verkar ganska svårt just nu med arbetskraft.

- Men jag tror att det kommer att ta några månader, kanske ett halvt år innan allt är klart, säger Kenneth Jansson som arbetar för projektet Säfsenskogarna via en arbetsmarknadsåtgärd.

Trots att det nu bara finns en grund att beskåda är platsen väl värd ett besök, dels för att se duktiga timmermän i arbete, dels för att studera gammeldags byggteknik.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons