Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruhs lovordar Wennbergs insats

Annons

Som tidningen berättade igår, lyckades Gunilla Wennberg, i Djurmo, släcka en villabrand med hjälp av en pulversläckare som hon några timmar tidigare fått i julklapp.

-Hon agerade helt rätt, och händelsen visar betydelsen av att ha handbrandsläckare i alla hem, säger räddningschef Thomas Gruhs.

Under december har Gagnefs tre räddningskårer, i samarbete med ett försäkringsbolag, genomfört en kampanj och i samband med julskyltningar och andra arrangemang sålt sexkilos pulver-släckare.

Kårerna fick från början hem 80 släckare, men efterfrågan visade sig vara mycket stor, och räddningstjänsten har i princip blivit nedringd av personer som ville ge bort släckare i julklapp.

-Det ska finnas brandvarnare i alla hem, men personligen tycker jag att det också ska finnas brandsläckare i alla hem och även i alla sommarstugor. När olyckan är framme, är en handbrandsläck-are ovärderlig, anser Thomas Gruhs, som rekommenderar alla fastighetsägare att kontakta sitt försäkringsbolag eller försäljare av brandsläckare.

Han anser att pulver är det överlägset bästa släckmedlet.

-Visserligen blir det dammigt, men en sanering kostar betydligt mindre än en totalskada, konstaterar räddningschefen.

Räddningstjänsten har genomfört flera utbildningar i hantering av brandsläckare. De har i huvudsak varit riktade mot organisationer, men Thomas Gruhs anser att tiden nu är mogen för kurser även för allmänheten.

-Vi ska försöka ordna kortare kurser för intresserade kommuninvånare. En rätt hanterad brandsläckare kan,som i Djurmo, rädda egendom för mycket stora belopp och i vissa fall även liv, säger räddningschefen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons