Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruhs i spåret: Regionen kokar av energi

Annons

Omdömet gäller inte bara Mora. Just nu kokar hela den norra länsdelen av energi. Skidåkare i tusental slåss om utrymmet med sportlovsfirare från hela Sverige. Samtidigt ska det övriga samhället fungerar normalt för dem som har sitt uppehälle i denna del av Dalarna. Du kan lätt fastna i bilköer, det är tidvis trångt i butikerna och i Mora är det inte alltid enkelt att hitta en parkering i centrum.

Men det mesta fungerar också alldeles utomordentligt och när vädermakterna dessutom håller sin goda hand över bygden, blir det så mycket lättare.

Kyrkoherden och samhällsbyggaren Gunnar Kärrbom har inte behövt anordna någon offentlig förbön inför årets Vasaloppsvecka. Men vi kan lita på att han i sin egen kammare förvissat sig om en extra god relation till arbetsgivarens högste chef.

För prästen i Mora är Vasaloppsveckan lika viktig som Stilla veckan. För Kärrbom gäller mottot att kyrkan ska vara levande och utgöra en naturlig del av människors helg och vardag.

Att kyrkan och församlingen ska finnas på plats mitt bland människorna i Vasaloppsveckan är en självklarhet för prästen.

På så vis är också Gunnar Kärrbom typisk för den anda som råder i Mora, Orsa och Älvdalen dagar som nu är. Vasaloppets olika arrangemang skapar en gemensamhet för ett givet mål; att visa Sverige och världen att regionens tusenhövdade medarbetare har både kompetens och vilja att klara det enorma åtagande som detta arrangemang utgör.

Tjejvasan 2003 kan läggas till handlingarna. Öppet spår har dragit i gång. Många inblandade i funktionärsleden hinner inte fatta att tiden går så snabbt förrän det är dags för konstaterandet att det stora Vasaloppet ska genomföras på söndag.

Svenskarnas VM-framgångar

i går har en positiv inverkan på alla oss som gillar skidsport. Intresset för Vasaloppet stiger också tack vare en VM-framgång. Internationella framgångar för Sverige, som i VM, är en av flera försäkringar för att det långsiktiga intresset för skidsporten, och därmed Vasaloppet, ska hålla i sig. Jag har svårt att tänka mig ett Mora i slutet av februari utan denna enorma uppställning för skidsporten.

Jag ryser vid blotta tanken att framtida Vasalopp skulle krympa till någon motionstävling, vilken som helst.

Tack och lov är det i dag lätt att slå bort alla dystertankar!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons