Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grufa laddar inför årets utställning

Annons

Förra året var temat Gruvarbetare i konsten med verk av konstnären och tillika Ahlbäckspristagaren Roine Jansson från Österbybruk. Han kommer att medverka även i sommar med material från sin rika produktion.

- Det här blir tredje året i rad som vi arrangerar sommarutställning här i Jakobina gruvstuga, berättar förre förbundsordföranden i Gruvindustriarbetareförbundet, Anders Stendalen, drivande kraft i föreningen Grufa.

Rubriken för 2003 års giv är ännu en öppen fråga, men planeringsarbetet är redan i full gång. Det finns massor av material att botanisera bland och enligt vad tidningen erfar kommer utställningen att bli av mycket generös karaktär med massor av fakta och illustrationer i smått och stort.

- Veckan som kommer har vi planerat in en riktig genomgång av materialet och då ska vi också diskutera hur det hela ska se ut. Det finns också massor av praktiskt arbete inför utställningen. Bland annat ska vi bygga skärmar och annat som behövs, det är en hel del.

I den kommande utställningen ingår material såväl från Grängesberg som från andra gruvorter när och fjärran. Målsättningen är att åstadkomma en stor bredd och få med så mycket som möjligt. Innehållet byggs på hela tiden.

- Man ska kunna både läsa och titta och för de som vill söka sina rötter eller forska om annat när det gäller gruvarbetarnas liv förr i tiden finns mycket att hämta. Utställningen ska bli en plats där man han hitta uppslag och blicka bakåt i tiden, fortsätter Stendalen med entusiasm.

I sammanhanget påminner han om föreningens långsiktiga arbete på temat gruvarbetarnas fackliga och sociala liv.

Siktet är, som tidningen tidigare omtalat, att inreda en permanent utställning på övervåningen i det närbelägna Grängesbergs gruvmuseum.

- Ja, vårt mål är ju att där skapa en komplett utställning men det är flera frågor, bland annat finansieringen som måste lösas först och det kommer att ta sin tid. Vi blir nog kvar här i Jakobina gruvstuga en eller två säsonger till.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons