Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grov misshandel - inte mord

Annons

Den 51-årige mannen har erkänt att han tagit en kniv och stuckit den i ryggen på Järnabon. Mora tingsrätt finner honom därför skyldig till grov misshandel och dömer mannen till fängelse. Tingsrätten ogillar också de skadeståndsanspråk som Järnabons efterlevande haft mot 51-åringen. I domen finner tingsrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 51-åringen dödat Järnabon genom att utdela ett andra knivhugg mot Järnabons mage.

I domen står att: "Även om mycket talar emot 51-åringen, kan det på intet sätt sägas att rimligt tvivel inte skulle kvarstå i fråga om hans skuld."

Det var den 20 juni som 51-åringen tillsammans med sin särbo befann sig i mannens stuga i Kölaråsen på Nås finnmark. Järnabon och hans sambo kom till stugan och sällskapet drack alkohol under kvällen. Paren kände varandra eftersom de hade sommarstugor i samma område.

Efter midnatt uppstår ett livligt samtal mellan Järnabon och 51-åringens särbo. 51-åringen har erkänt att han i samband med detta har tagit en kökskniv som han stuckit i ryggen på Järnabon. Under rättegången har 51-åringen genom sin försvarare, advokat Marianne Wolff, hävdat att knivhugget skedde i nödvärn.

- Han har inte haft uppsåt att döda och nödvärnsrätt har förelegat då han var rädd för Järnabon, sade Marianne Wolff under sista rättegångsdagen.

Tingsrätten har inte sett att det fanns något skäl för 51-åringen att med kniv för att freda sin särbo.

Efter att Järnabon ramlat av det första knivhugget har han fått ytterligare ett knivhugg i magen när han befann sig på golvet, och det var av den skadan som mannen avled. Inget av vittnena har sett hur knivhugget i magen gick till.

Tingsrätten har funnit att det är svårt att bevisa vad som faktiskt hände, eftersom tre av de inblandade var berusade, vittnesmålen dem emellan går isär och att ingen utomstående bevittnade händelserna.

Det finns inte heller någon teknisk bevisning som kan koppla en gärningsman till det dödande knivhugget i magen. Domstolen kan inte utesluta att samtliga tre överlevande hade motiv att ge Järnabon ett andra knivhugg, de tre har också befunnit sig i närheten av Järnabon. Flera gånger, i direkt anslutning till händelsen, har 51-åringen också sagt till utomstående att han huggit med kniven en gång.

Domstolen konstaterar också att inga av utredningens uppgifter från de inblandade kan ses som säkra eftersom de teoretiskt sett kan ha lämnats för att dölja medverkan i brottet.

Chefsåklagare Christel Anderberg hade under gårdagen inte hunnit ta del av domen. Hon kan konstatera att den utredning som gjorts i fallet inte går att föra vidare.

- Domslutet kom inte som någon total överraskning. Jag vill inte spekulera i ett överklagande innan jag läst domen, säger Christel Anderberg.

Den dömde 51-åringen har suttit häktad sedan den 24 maj, och domstolen beslutade att mannen ska stanna i häkte tills dess att domen vunnit laga kraft.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons