Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grottan öppnar för svartkonst

Annons

Det bjuds samtidigt både svartkonst och "grottkonst" i Vansbro under ett par veckor framöver. På söndagen var det vernissage på en utställning som omfattar broderier och keramik.

"Grottkonsten" kommer sig av att lokalen Grottan i Medborgarhuset utgör arena medan Svartkonst är titeln på utställningen.

Och under den rubriken samsas västkustska konstnärerna Henriette Ousbäck och Ulrika Wallin om utställningsutrymmet.

Textilkonstnären Henriette Ousbäck arbetar med broderier och är inget obekant namn i området. Under flera somrar har hon lett kurser i fritt broderi på Sätergården. Det är också den vägen som kontakterna etablerats som möjliggjorde den nu aktuella utställningen.

Den blir hennes första i Vansbro men hon är annars långt ifrån någon utställningsnovis. Närmare tjoget separatutställningar, ett stort antal grupputställningar där även internationella framträdanden finns på meritlistan.

Även keramikern Ulrika Wallin har en rad utställningar i bagaget och har också ett par fina stipendier, däribland Göteborgs kulturstipendium 1971 och konstnärsnämndens 2000. Hennes keramikalster har getts en svart metallyster genom en syrefattig brännteknik som påminner en hel del om hur kolmilor verkar.

Inom sina områden är det alltså två skickliga och erkända konstnärer som nu gästar Kulturvansbro.

Svartkonst-arrangerande konstföreningen Färg och forms ordförande Jont Gun-Britt Nilsson är nöjd över vad de nu kan erbjuda kulturhugade ortsbor.

- Det är en mycket fin utställning med välkända konstnärer vi lyckats få till och vi är mycket glada att kunna presentera den, säger Jont Gun-Britt Nilsson.

Vernissagen var alltså under söndagen och utställningen pågår fram till och med fredag 21 februari.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons