Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för mer grönsaker till barnen

Annons

Matsalen gapar tom, men på ett bord står en grönsaksbuffé värdig en finare restaurang. Skålarna är fyllda med ärtor, morötter, pizzasallad, rättika, rotsallad och ananas blandat med vitkål.

När klockan är strax efter elva kommer den första gruppen gäster. Med blandad iver plockar de åt sig av grönsakerna. Minst två var säger reglerna, innan man får slå sig ner vid sitt bord.

Beteendet är invant, det märks tidigt.

- Jag äter mer grönsaker här än hemma. Fröknarna är mer noggranna, säger Rasmus Frost, 11.

På Junibackens skola och dagis är frukt och grönsaker en självklarhet.

Livsmedelsverket rekommenderar barn mellan fyra och tio år att äta 400 gram frukt och grönt om dagen. Det sägs vara bevisat att goda matvanor är något som följer en person resten av livet.

Dessutom har undersökningar visat att mer av det gröna innebär mindre av det söta.

- Vi har fruktstunder på de allra flesta förskolor. Och barnen har alltid möjlighet att gå och hämta, säger Anneli Lindahl, vikarierande kostsamordnare på kommunen.

Hon berättar att vissa röster vill att fruktätandet ska vara en del av skoldagen; inplanerat i schemat. Men andra tror att det skulle störa undervisningen.

På Junibacken lagas maten på plats, till skillnad från andra skolbespisningar. En av anledningarna är att både skola och dagis är allergianpassade.

- Och barnen är väldigt duktiga på att äta mat över huvud taget. Det är mest de äldre barnen som ska trilskas, säger Ingrid Rehn.

På gården utanför har man sedan många år en egen odling av frukt och grönsaker. Där ryms buskar med hallon, krusbär och vinbär. Under en skyddande väv växer potatis, squash och purjolök. I ett litet hemmagjort växthus frodas tomater och gurkor.

- Förra hösten blev det väldigt mycket squash. Vi fick äta det nästan varje dag i en månad, berättar Margareta Karlsson.

Hon är miljöansvarig på Junibacken och en av initiativtagarna till trädgårdslandet. Åtminstone en dag per år ska barnen hjälpa till med påtandet. Annars är det mest personalen som får se till att ogräset håller sig på avstånd.

Fröknarna ska också se till att grönsaks- och fruktätandet efterlevs. Något som inte tycks vara ett slitsamt jobb. Det märks tydligt när ännu en grupp barn radar upp sig vid buffén.

Tuva Matsson-Frost måttar med skeden. Sedan tar hon en rejäl dos ärtor. Och en till. Och en till...

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons