Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt för grönt Sälen

Annons

Det kommer onekligen att göras en stor satsning. Från turistbolaget, kommunen och näringslivet är man överens om att det här kommer att locka fler turister till Sälenområdet under den gröna perioden och detta gör samtidigt att befolkningen ökar i området och ger affärsidkarna och näringen ökade intäkter.

- Naturligtvis går allt ut på att vi med gemensamma krafter ska locka fler till Sälen under den gröna perioden och genom detta skapa förutsättningar för alla att tjäna mer pengar. Inte minst för kommunen kommer det att bli viktigt att man genom den här satsningen också får fler som bosätter sig i området, säger Sälens Högfjällshotells vd Thommy Backner, och han får medhåll av kommunalrådet Kurt Podgorski och turistchefen Lars Bälter.

Den här överenskommelsen innebär att turistnäringen i Sälen genom föreningen Turistintressenter satsar en halv miljon till marknadsföring och produktutveckling och att kommunen satsar motsvarande summa till en heltidstjänst som utvecklingsansvarig för Sälen.

Här är parterna överens om att denna framtidssatsning ska kanaliseras genom Malung Sälen Turism AB och Sälens turistbyrå och som ett led i detta kommer Maggie Grundén från Sälen att anställas som utvecklingsansvarig för Sälen. Hon kommer också att få en assistent, Linnéa Johansson, som nu arbetar vid Sälens turistbyrå. Båda kommer att vara stationerade i gamla kommunalhuset i Sälens by.

Det här betyder också att Maggie Grundén tar över det arbete som tidigare Maud Ån hade när det gäller att utveckla Sälenområdet turistiskt sommartid.

- Det här kommer att bli ett mycket stimulerande arbete och det samarbete som inletts sedan tidigare blir ännu större. Det skapar stora förutsättningar till ett inressantare Sälen sommartid och kommer också att betyda mycket för området, tror den nu anställde utvecklingsansvarige Maggie Grundén.

Hela idén med Gröna Sälen startade egentligen med EU-projektet Olnispa för sex-sju år sedan som sedan följdes av EU-projektet Sommar i Sälen. Dessa projekt följs nu upp av ett vidgat samarbete mellan näringen, turismen och kommunen. Och här kommer också skolan in, där man i framtiden kan vänta sig specialinriktade utbildningar som ska komma näringslivet till del i Sälenområdet.

- Vi får säkert inom några år uppleva att det kommer att finnas en filial för gymnasieutbildningen här i Sälen och här har redan en sådan inriktning inletts, säger Malungs nye skolchef Kjell Staffas.

Han är också övertygad om att samarbetet då det gäller utbildning i olika former med näringslivet och turismen kommer att få mycket positiva framtida effekter för Sälenområdet och därmed i slutändan för hela Malungs kommun.

De arbetsuppgifter som nu Maggie Grundén och hennes assistent Linnéa Johansson kommer att ha är att arbeta med strategier, mål och visioner i Gröna Sälen men också att arbeta med utvecklingsfrågor kring just gymnasieskolan, högskolan i Sälen, vuxenutbildningen och Sälens hotell- och restaurangskola.

- Ambitionen är att samarbetet med barn- och utbildningsnämnden ska permanentas för ett mera långsiktigt arbete som föreningen Turistintressenter ser många fördelar med, säger Malungs turistchef Lars Bälter.

Malungs kommunalråd Kurt Podgorski menar också att det här kommer att medföra en ökad kommunal närvaro och Sälen kommer att få något man skulle kunna kalla ett medborgarkontor i gamla kommunalhuset.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons