Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönlandskonst på Grönland

Annons

Men det är inte från Grönland i Malung som hon hämtat inspirationen för sina konstverk utan det är från det "riktiga" Grönland. Naturligtvis är det en kul grej att just Grönlandskonsten visas på galleri Grönland. Det är ett drygt tjugotal verk som ställs ut.

- Det är utan tvekan en annorlunda utställning och det är många originella verk, säger Staffan Helje i Malungs Konstförening.

Ina Almegård är född i Luleå men uppväxt i Svartnäs prästgård på Svärdsjö finnmark och hon bor numera i Stockholm.

Det som har inspirerat Ina Almegård är att Grönland är ett ungt land och det är vackert, vilt och vitalt och verkar vara nyss uppstiget ur havet.

I utställningen finns också motiv från Svartnäs utanför Falun där Ina Almegård en gång i tiden växte upp som barn under 50-talet. Kanske var det där hon fick den första inspirationen att bli konstnär som sen utvecklades när hon fascinerades av Grönland.

Många av de litografier och motiv som finns med på utställningen på galleri Grönland är mycket färgglada. Det är flera stora konstverk med mycket detaljrika motiv som krävt mycket arbete att få fram. Det visar på både stor erfarenhet och kunnighet av konstnärinnan Ina Almegård.

Förutom litografier och oljemålningar finns det också textiltryck och ett par av dessa går under namnet "Disko1" och "Disko 2" och det är mycket detaljrika konstverk.

Ina Almegårds utställning på galleri Grönland kommer att pågå till och mned den 2 februari.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons