Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönlands första isbjörn

Annons

- Det här var en rolig grej. Fast innan var det ju litet ovisst i och med att man aldrig arbetat med snö på det här viset, konstaterade vinnarduon.

Som de flesta andra har de under den senaste tiden ägnat sig mest åt skottning i sitt umgänge med snön.

Fem stora kuber, med 2,5 meters sidor, hade placerats ut på strategiska platser runt om i Grönland. Sedan fick de fem teamen från Malungs konstgrafiska förening fria händer att skapa varsin skulptur med bara snön.

Förutom vinnarteamet medverkade Tage Jonsson och Britt Nils Ericsson, som på Lisellska torget skulpterade ett stort indianansikte.

Vid Lisatorget på gågatan hade Ingvar Helje och Christer Fredriksson gjort en stor isbjörn.

På Postplan byggde Kurt Jonsson och Lasse Wennberg en sagoborg och gjorde samtidigt en massa snöblock som barnen fick leka med och bygga egen snöfästning. Interaktiv konst som barnen uppskattade.

Vid Ica-parkeringen gjordes det mest dagsaktuella motivet av trion Christina Enfjäll, Troll-Mona Eriksson och Roger Bodeholt - en stor blåbärsmugg där en törstig Vasaloppsåkare blötte sin torra strupe.

Snöskulpturfestivalen var ett lyckat initiativ av turistchefen Lars Bälter som förut haft något liknande i Älvdalen. Det gav liv och aktiviteter i centrum som samtidigt pryddes av fem fina skulpturer, som i och för sig har en begränsad hållbarhet.

- Nästa gång ska vi utveckla den här festivalen så att publiken får vara mer delaktig, funderar Lars Bälter som tyckte att det varit en premiär som smakade mer.

Det tyckte nog alla som tittade på också.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons