Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna linjen inte aktuell i matsalen

Annons

Sköterskorna understryker att skollunchen för många elever är det enda lagade målet mat de får på en dag. Skollunchen ska vidare tillgodose 25- 30 procent av det dagliga energiintaget och att skollunchen är viktig ur pedagogisk synvinkel. Lunchen lär barnen att äta en väl sammansatt kost. Vidare gör ett "fattigare" salladsbord att eleverna äter mer av annat.

Faktum är att kostenheten beräknas gå back med 230 000 kronor i år. Att tunna ut skolornas salladsbord täcker i princip hela underskottet. Att sänka salladskostnaderna från 80 öre per potion och elev till 40 öre. En besparing som för den skull inte behöver nagga på energiintaget, heter det från ansvarigt håll.

Bildningsnämnden diskuterade ärendet i december. Nu har det diskuterats igen. En minskning av salladsbordet blir det. Vidare ska det provas med en lättlunch i veckan, det vill säga exempelvis fil och smörgås. I mars träffas politikerna för en utvärdering.

Det finns plats för ytterligare besparingar. Påsk- och adventsbuffén stryks ur matsedelsprogrammet och semlans uttåg är ett faktum.

Att avgiftsbelägga gymnasie-elevernas lunch har också diskuterats, men mer än så har det inte blivit.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons