Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön skatteväxling dyr för boende

Annons

Lennart Gustavsson, marknadschef vid VB-energi ogillar den nya höjda elskatten efter regeringens uppgörelse med stödpartierna.

- Den här gången är förslaget att höja elskatten med ett öre. Då kommer den upp i 23,7 öre per kilowattimme. Det innebär att staten höjt elskatterna med närmare två tusen procent sedan 1970-talet.

- Det slår hårt mot affärer, boende och mot den offentliga sektorn, säger Gustavsson som upplyser att den tillverkande industrin är undantagen från elskatten.

- Grön skatteväxling, hur kan man ha hittat på ett sådant namn när det handlar om att bestraffa boende, säger Gustavsson som trodde att staten med det låga vattenståndet i vattenmagasinen och de nyligen införda elcetrifikaten skulle avstå en ny skattehöjning på el.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall konstaterar att bolaget drabbas av cirka 70 000 kronor på höjd elskatt och så förbrukar Ludvikahem cirka 1 000 kubikmeter olja för uppvärmningen.

Eftersom en kubikmeter olja höjs med 420 kronor så drabbas Ludvikahem med över en halv miljon i nya skatter.

Ludvikahems vd Ingemar Lindwall.

- Tidigare i år kom elcertifikaten som höjde kilowattpriset med över ett öre, säger Lindwall och tillägger att det blir svårt att undgå skatterna vilket måste betalas av de boende.

- Visst kan man göra en del, som mer fjärrvärme. I höst ansluter vi de återstående hyreshusen på Högberget. Sedan återstår bara Notgården. Fjärrvärme kan vara ett sätt att hålla ned kostnaderna men någon, alltså VB Värme, ska ju tjäna på den.

- För oss så handlar det om att se över kostnaderna så att åtgärder blir mest lönsamma för Ludvikahem. Fjärrvärme är inte alltid billigast, så var det inte i Grängesberg där VB:s alternativ var dyrare än det vi redan har, säger Lindwall.

Han vill också se att VB-energis satsning på fjärrvärme på sikt resulterar i att fjärrvärmetaxorna relativt sett sänks när utbyggnaden fullföljs och att taxan sätts så att det blir lönsamt för hyresgästerna att spara på värmen.

Ingemar Johansson, presstalesman för villaägarna i Västerbergs-lagen är mycket kritisk till höjningen av olje och elskatten:

- Vi har det bästa oljeprisavtalet med Dalabränsle/Statoil. Jag uppskattar att vi via våra oljeinköpsavtal tillsammans köper sammanlagt 700 kubikmeter olja om året men eftersom det också blir moms på skatten så kommer våra medlemmar att få betala 370 000 kronor mer för oljan. Oljeanvändningen har minskat när allt fler gått över till bergvärme.

- Men det stora och tunga för villaägarna är elskatten. Med momsen på elskatten är skatten per kilowatt nu över 30 öre per kilowattimme.

- Det blir värre och värre att vara villaägare, säger Ingemar Johansson vid Ludvika-Smedjebackens villaägareförening som nu närmar sig 5 000 medlemmar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons