Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön mässa lockade

Annons

- Att få ned sina energipriser är den stora drivkraften till att folk är intresserade av nya uppvärmningssystem, tror Sterner.

Att det även är bättre för miljön blir som en bonus.

Vad gäller framtiden hoppas Sterner mycket på den lokala fjärrvärmen, eller närvärmen.

- Jag tror och hoppas att närvärmen kommer byggas ut mer.

Hon tror att den positiva utvecklingen för pellets kommer fortsätta, och hoppas även att det kommer bli en ökad miljömässig medvetenhet vad gäller elen.

På gårdsplanen förevisades den ena pelletsbrännaren efter den andra, och inomhus hölls en rad föreläsningar med energi- och miljötema.

Johanna Rangrost, ekoinformatör från Hushållningssällskapet, talade om vikten av att äta smart, det vill säga S M A R T: Större andel vegetabilier, Mindre tomma kalorier, Andelen ekologiskt ökas, Rätt kött och grönsaker, och Transportsnålt.

Genom att äta rätt spar vi energi och jordens resurser, menar Rangrost. Konsumtion av sådana matvaror som svensk frukt, närbakat bröd, kranvatten samt lamm- och nötkött minskar energiåtgången vid produktionen.

- Man spar 30 procent av energin genom att äta potatis istället för ris, säger Rangrost.

Om man vill spara energi som konsument är det särskilt viktigt att tänka på de transportsträckor som krävs för olika livsmedel. En tumregel är därför att lokalproducerat är bäst ur energisynpunkt, men även med tanke på miljön.

Andra saker man kan göra som konsument är att minska konsumtionen av kyckling och fläsk, eftersom det är energikrävande produktionsgrenar.

Att anpassa sin grönsakskonsumtion efter säsong spar också på transporterna.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons