Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripna britter mötte sin ambassadör

Annons

De gripna brittiska sjömännen mötte sitt lands Iranambassadör sent på onsdagskvällen, säger en brittisk UD-tjänsteman. Irans president hade tidigare på dagen överraskande meddelat att de ska friges.

Mötet med ambassadören Geoffrey Adams var det första efter den 23 mars då britterna greps på omtvistat farvatten.

Teheran anklagar de brittiska sjömännen för intrång på iranskt farvatten, ett område som både Iran och Irak gör anspråk på. Storbritannien har förklarat att britterna befunnit sig där på rutinuppdrag för att stoppa smuggling.

Under fångenskapen har de 15 nekats konsulär hjälp. När Iran flera gånger visat upp dem har de erkänt att de inkräktat.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair uttryckte lättnad och välkomnade att Iran friger sjömännen. Samtidigt sade han att förhandlingar inte föregått beslutet. Medier i Mellanöstern och London rapporterar dock att Qatar och Syrien hade nyckelroller som medlare i dramat, något som Damaskusregeringen bekräftat.

Två av de fångna britterna uttryckte sin tacksamhet för att de snart är fria när brittiska BBC visade bilder på dem. De intervjuades sedan president Mahmoud Ahmadinejad gjort sitt tillkännagivande.

Sjömannen Faye Turney sade att hon och kamraterna "bad om ursäkt" för sina handlingar. Officeren Felix Carman sade att de "behandlats med respekt och värdighet".

Storbritanniens jämställdhetspolitik är inget som Irans ledare gillar.

Tony Blair tackade sitt lands allierade för deras stöd under krisen med de gripna.

Beskedet om frigivningen gav också reaktion i affärsvärlden. USA:s börsindex steg något, Dow Jones med 0,14 procent och Nasdaq med 0,34.

TT

Mer läsning

Annons