Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripen kan ingå i Natos snabbstyrka

Annons

Svensk trupp kan ingå i Natos snabbinsatsstyrka redan från nästa år, framgår det av en skrivelse från Försvarsmakten. Och försvarsminister Mikael Odenberg (m) ser fördelar med ett svenskt deltagande.

Enligt skrivelsen, som ingår i det budgetunderlag som Försvarsmakten nyligen lämnat till regeringen, kan såväl svenskt stridsflyg som krigsfartyg användas i Natos snabbinsatsstyrka de kommande åren. Ett ubåtsförband uppges vara tillgängligt redan nästa år. Jas 39 Gripen-plan kan sättas in 2009.

Militäralliansen Natos nya snabbinsatsstyrka är toppmodern enhet på 25 000 man som snabbt ska kunna sändas till alla slags militära insatser i hela världen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är kritisk och menar att bilagan är ett bevis på att regeringen vill närma sig Nato.

Enligt HG Wessberg, statssekreterare på försvarsdepartementet, är frågan dock inte särskilt långt gången. Och även om svenska styrkor i framtiden kommer att ingå i Natos insatsstyrka skulle det inte vara någon större skillnad mot i dag, menar Wessberg.

I SVT:s Aktuellt på söndagskvällen förklarade försvarsminister Mikael Odenberg att han inte ser ett svenskt deltagande i snabbinsatsstyrkan som en särskilt dramatisk fråga.

Enligt budgetunderlaget finns det i dag inte ekonomiskt utrymme för ett deltagande i Nato-styrkan förrän tidigast 2010.

TT

Mer läsning

Annons