Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripen i Grandrazzian stämmer staten

Annons

En av de sju som greps i Grandrazzian stämmer staten på 45 000 kronor för lidande, efter att Justitiekanslern nekat honom ersättning.

24-åringen hävdar att han inte hade en aning om varför mötet på Grand ägde rum. Inte heller var han beväpnad, påstår han.

Nonsens, anser åklagaren.

24-åringen satt häktad under en månad förra året.

Han var, precis som de övriga sex mötesdeltagarna, misstänkt för grovt vapenbrott, förberedelse till grov misshandel och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Men förundersökningen avslutades utan att åtal väcktes mot honom.

Åklagaren ansåg inte att brott kunde styrkas.

I ett sådant fall är det snarast regel att den som frihetsberövats får ersättning. Men inte i det här fallet, och därför stämmer 24-åringen staten.

24-åringen satt i konferensrummet med de andra när nationella insatsstyrkan stormade rummet.

Bakom den plats där han suttit låg ett avsågat hagelgevär och ett avsågat kulgevär som båda var laddade. På ett bord i närheten av honom låg en apterad spränghandgranat gömd i en mössa.

Vapnen hade han ingen aning om, säger han själv. Han säger också att han inte varit beväpnad själv, och inte känt till att de andra bar vapen.

24-åringen ansökte om 45 000 kronor i ersättning från staten för att han satt frihetsberövad en månad.

Men justitiekanslern, som stödde sig på kammaråklagare Katarina Lindströms yttrande, nekade nyligen 24-åringen pengar.

Åklagaren hävdar att 24-åringen, precis som de övriga sju mötesdeltagarna, "haft insikten att detta inte var någon ordinär kompisträff".

24-åringen har i stället "valt att delta i ett möte där man skulle avhandla en konflikt som tidigare urartat i skottlossning, och där flera av mötesdeltagarna valt att beväpna sig på grund av den hotbild som förelegat."

Genom att delta i mötet har 24-åringen aktivt dragit till sig brottsmisstankar, och kan därför inte får ersättning.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons