Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande om rattfylla

Annons

Vägverket startade projektet Don't drink and drive (Drick inte om du ska köra) i juni förra året. Det är ett paraplyprojekt med en mängd nationella och regionala projekt under sig.

Bakgrunden är den ökade alkoholkonsumtionen i Sverige och svenskarnas ändrade attityder till alkohol.

- För 15 år sedan höjde folk på ögonbrynen om någon tog ett glas vin en tisdag. Det gör man inte längre. Och även den tidigare tabubelagda inställningen till att köra bil om man druckit håller på att luckras upp, säger Ann-Katrin Björklund.

På tisdagen visades Lasse Lewerths multimediafilm Länge leve livet i Teknikdalen.

Det är en mycket stark film riktad främst till ungdomar. I filmen får tittaren se de verkliga konsekvenserna av rattfylleri.

- Det handlar inte om att förlora körkortet, utan om ond, bråd död.

På tre stora filmdukar visas vanliga unga människor med vanliga framtidsdrömmar varvat med bilder på olyckor, tidningsrubriker och skadade människor.

Tittaren får höra poliser och präster berätta och - framför allt - offren.

En mamma berättar om när hon tvingades bära urnan med stoftet efter sin döda 14-åriga dotter "precis som jag gjorde när hon var bebis".

Vi får se bilder på en ung kvinna som blivit totalförlamad efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist. Samtidigt visas bilder på samma flicka före olyckan, en glad och pigg tonåring bredvid sin häst.

"I början grät jag mest över att jag inte kunde rida och åka slalom mer, innan jag insåg att det var mer jag aldrig kunde göra."

En kille som rattfull körde 250 meter innan han krockade med ett träd, så att hans bästa kompis dog, berättar om hur det var att möta kompisens föräldrar sedan. Och stå bland 300 andra på kompisens begravning.

- Det här kan drabba dig, dina syskon, dina föräldrar och dina vänner, säger berättaren i filmen.

På tisdagen fick vägverkare och skolpersonal från Hushagsskolan se Länge leve livet och det var fler än en som fick tårar i ögonen.

Syftet är att gymnasieskolorna ska kunna beställa filmen som en introduktion till temadagar om rattfylleri.

- När vi visade den i Lindesberg förra veckan fick vi oerhört starka reaktioner och en del ungdomar kom till och med fram och tackade efteråt, säger Ann-Katrin Björklund.

- Nästan alla känner någon som känner någon som dött eller blivit skadad på grund av rattfylleri.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons