Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripande biskopsbesök

Annons

- Vi hade räknat med gott om plats för 140 sittande. Nu törs jag inte räkna hur många som är här för då får vi nog höra ett och annat från brandchefen, sade komminister Jan Busk som tillsammans med nye kyrkoherden Arne Söderbäck ska leda församlingarna framöver.

Biskopen Claes-Bertil Ytterberg fanns på plats och han fick uppleva en annorlunda prästinstallation. Det började med att biskopen fastnade i poliskontroll någon mil innan Lima, biskopen blev "gripen" och fick åka polisbil fram till prästgården i Lima. Därifrån fick han sedan fortsätta resan i "raggarbil", en amerikansk 60-talare med Tomas Martinsson bakom ratten.

- Härligt, en riktig upplevelse, tyckte biskopen, om de olika upptågen och han gillade läget i värdshuset också.

Där var det knökfullt, folk satt och stod överallt, minst 200 personer hade trängt sig in för att hälsa de nya prästerna varmt välkomna.

- Det här är ett roligt sätt att starta om efter allt strul inom församlingarna. Med den här nya laguppställningen kan jag lägga alla bekymmer om Lima-Transtrand åt sidan och se ljust på framtiden, sa biskop Ytterberg.

Att välkomstfesten hölls i värdhuset vid Kläppen förklaras med att Kläppen ligger mitt emellan de båda församlingarnas kyrkor. Samtidigt som de nya prästerna vill visa sin inställning, att det är en låg tröskel in i kyrkan.

- Det här är en omstart för hela församlingsarbetet. Det har varit tungt med alla stridigheter och ibland har vi varit nära att ge upp, sade Anette Jonsson-Lill som ledde församlingsfesten.

Den nye kyrkoherden Arne Söderbäck är väl känd i bygden efter många år som präst i Malung och den förste fjällprästen i Sälen.

Han berättade att han faktiskt höll sin första gudstjänst i Transtrand för snart 30 år sedan. Som ung präst kom han i blåjeans till andakten på ålderdomshemmet och tillrättavisades av en parant gammal dam som hoppades att detta med blåbyxor inte skulle upprepas!

Den nye komministern Jan Busk har varit kyrkoherde i församlingen under en period och nu kommer han alltså tillbaka.

- Så ni vet vad ni får, sa han.

- Lima och Transtrand är att gratulera, ni har gjort goda val. Det är inga dussinpräster som ska företräda Guds sak i Lima och Transtrand framöver, sade

biskopen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons