Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grinig debatt om konkurrens

Annons

Maria Wilje, fap och Bo Jönsson, m, krävde i en interpellation svar från kommunalrådet Jonny Gahnshag hur den nya majoriteten tänkte hantera de borgerliga partiernas hjärtefrågor. De hade förra mandatperioden påbörjat ett arbete med att ta fram ett konkurrensprogram och en ny styrmodell för kommunens ekonomi som skulle underlätta upphandlingar. Enligt den skulle all verksamhet förses med en prislapp.

Konkurrens är bra men den ska ske på ett genomtänkt sätt, anser Jonny Gahnshag, som inte tror att en verksamhet blir effektivare för att någon annan sköter den.

- Att skapa en marknad för entreprenörer genom att slå undan benen för en väl fungerande offentlig verksamhet skapar inga mervärden för skattekollektivet, säger han.

Att ha bättre kontroll på ekonomin är dock viktig men den modell som förra majoriteten ville ha förkastar han.

Det svaret ogillade Wilje som tycket det var både förväntat, förvånande och förvirrat.

- Konkurrens uppfattas mer som ett hot än som en möjlighet, säger hon.

- Det är inte rationellt att avvisa goda idéer innan de prövas, fyllde Ulrik Lindgren, kd, i. Och de argumenten återkom han envist med gång på gång.

Jonny Gahnshag ansåg att de kommuner och däribland Borlänge, som har större entreprenadskap än Falun på intet vis är effektivare. Wilje ansåg att det var tvärtom och i flera inlägg grälade de två sedan om vem som hade rätt.

- Maria Wilje tolkar som fan läser bibeln, sade Jan Lindholm, i ett av sina inlägg.

Och centerpartiet, som numera ingår i den nya majoriteten, fick sig slängar av mer än en slev om att man nu bytt sida vad gäller konkurrensutsättningen av kommunal verksamhet.

Om den här debatten ska ge en fingervisning om vad som komma skall denna mandatperiod bådar det inte gott för det nödvändiga samarbetet. Oppositionen tycks redan efter ett par månader ha gått till offensiv och majoriteten höjde garden till försvar. Tonen var sur och grinig på alla håll och kanter.

När ingen hade något mer att säga tackade fullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson för en spänstig debatt. Frågan är om han verkligen menade det eller om kommentaren var ett utslag av hans välkända sinne för ironi.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons