Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillning sparade på el

Annons

Inga lampor fick tändas under dagen, torkskåpet fick inte användas och maten, den fick till-lagas över öppen eld ute på gården. Det enda på förskolan som fick användas var toaletten och diskmaskinen.

- Vi jobbar just nu med miljöarbete med temat el, vi berättar för barnen och visar lite hur folk levde förr i tiden, då det inte fanns tillgång till el, berättar förskollärare Pia Bortas.

Pia tycker att det är viktigt både för personalen och för barnen att hushålla med elen, att spara på miljön.

- Man kan släcka ner lampor, använda torkskåpet lite mindre, torka tvätten utomhus mer än vi gör i dag. Dessutom är det bra att tänka på samåkning när man ska på möten med mera, säger Pia Bortas.

Förskolebarnen tyckte förstås det var häftigt att vara utan el en dag. Ljuset som fanns, det kom från värmeljus, eller ficklampa som man fick använda sig av vid toalettbesök.

- Det var mysigt att vara utan lyse, tyckte barnen, som inte led speciellt mycket av den elfria dagen.

Den elfria dagen på förskolan sammanföll också lämpligt med tv-programmet Hjärnkontorets experiment i går kväll. (Se resultat intill bilden) Experimentet gick ut på att alla hushåll i hela landet mellan klockan 19-20 skulle stänga av allt som drivs med el, lampor, tv:n, datorer, diskmaskin med mera.

Experimentet ska leda fram till en mätning vad ett avbrott av den här typen innebär i elkonsumtion.

- Vi gjorde vårt för att spara el under dagen, men vi kommer att fortsätta att lära oss att spara el, det är viktigt för framtiden, tycker Pia Bortas.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons