Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greta har klätt många dockor

Annons

Jubilaren kan se tillbaka på ett kreativt och långt liv. Greta var den som först sydde Grangärdedräkten i miniformat till dockor. Hundratals av hennes dockor som är klädda i hembygdens vackra dräkt är numera spridda över hela världen.

Dräktsömnad till dockor är bara en av de många skapande verksamheter Greta har ägnat sig åt under sitt långa liv.

Greta växte upp i Västby, Nyhammar, där hennes far hade byggt ett eget hus. Vid 19 års ålder lämnade hon hembygden då hon fick tjänst som jungfru på prästgården i Dala-Järna. Greta trivdes där och började också att sjunga i kyrkan på högmässan.

Hon utbildade sig även under ett år på folkhögskolan i Brunnsvik och arbetade därefter under en period på kontor i Göteborg.

När hon kom tillbaka till Grangärdetrakten blev hon medlem i en blandad kör som den nye kantorn hade bildat. Detta engagemang varade i hela 50 år.

Numera lyssnar Greta mest på musik som sänds på radion.

- Jag har alltid älskat att sjunga och varit tonsäker, men stämbanden bär inte och jag kan inte längre kan hålla tonen, säger Greta lite sorgset men tillägger att hon ändå sjunger litegrand för att träna rösten.

Greta gifte sig 1929 med sin Fredrik och makarna bosatte sig i eget hus på Sandbacken. Där fick hon utlopp för sitt odlarintresse och odlade bland annat eterneller som hon arrangerade i små korgar och sålde. Greta hade många vackra blommor i sin trädgård men tyckte också om vilda blommor som hon pressade och gjorde blomtavlor och lampskärmar av.

Kunnigheten i handarbete lönade sig också och Greta skaffade hela packar med tyg och sydde fina förkläden, virkade vackra spetsar och annat som passade till presenter.

Hon lärde sig även den svåra konsten att knyppla och blev med tiden så skicklig att hon ledde kurser i knyppling.

- Jag var över 70 år när jag slutade med knyppelkurserna säger Greta med ett rart leende och berättar att hon tidigare också höll i olika kurser i sömnad och handarbete inom husmodersföreningen.

Greta visar upp dukar, lampskärmar och ljusmanschetter med vackra och komplicerade mönster som hon har knypplat.

Hon har också knypplat spetsar till Grangärde sockendräkt.

Att göra den vackra sockendräkten i dockformat var en idé som Greta fick för länge sedan. Efter den första dockan blev det ytterligare ett hundratal iklädda hemsocknens dräkt med spetsprydd mössa.

Gretas dockor pryder nu Grangärdeättlingarnas hem i alla delar av världen. Då hon även har anhöriga i USA har hon försett hela släkten med dockor "hemifrån". Den sista dockan skänkte hon till sin systerdotter Joyce Newkirk från USA som har besökt Greta flera gånger under årens lopp.

Högtidsdagen då Greta fyller ett sekel firas först på fredag tillsammans med personal och boende på trivsamma Solgärdet där hon bott sedan 98 och på lördag kommer hennes närmaste att fira sin egen hundraåring.

ANITA MAGNUSSON

Mer läsning

Annons